2018-05-22T09:27:46+02:00 22. маја, 2018. 09:27 |

ПОЖАРЕВАЦ: Продужен Колективни за комунална предузећа

Након продужења гранског колективног уговора на нивоу Републике за предузећа која се баве комуналном делатношћу поднета је иницијатива репрезентативних градских синдиката за продужење рока важења градског колективног уговора који уређује права запослених у комуналним делатностима.

Како су репрезентативни синдикати у комуналној делатности поднели захтев да се постојећи колективни уговор продужи без измена, то је и учињено јуче у Скупштини града Пожаревца. Потписници су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Градског одбора синдиката запослених у комуналној делатности Бобан Мартиновић.

Градоначелник је истакао да је Град у овој години определио значајна средства за подизање техничког и технолошког нивоа опремљености предузећа, чиме се олакшава рад запосленима и подиже ниво квалитета услуга, а са таквом праксом ће наставити и убудуће, напоменуо је Спасовић.

  • Свесни тежине и важности послова које обављају радници у оквиру основне делатности комуналних предузећа, Град је посебну заштиту пружио овој категорији запослених приликом спровођења процеса рационализације у претходном периоду. Потписивањем продужења рока важења колективног уговора настављамо са пружањем подршке запосленима у даљем раду како би нашим грађанима обезбедили боље услове живота, а запосленима адекватну заштиту њихових права.

Председник ГО синдиката комуналаца Пожаревца Бобан Мартиновић је нагласио да је овај споразум практично круна неког пређашњег рада од пре три године када су, уз велику помоћ радника, превазиђене несугласице и закључен  веома квалитетан уговор који сада иде у даљу примену.

  • Тражићемо да се између Града и Синдиката уради споразум којим ће се утврдити јасна правила за неко будуће време у било ком смислу када се појави вишак запослених. Такође, желимо да утврдимо минимум процеса рада уколико некада дође до штрајка, а болна тачка су и коефицијетни зарада који су саставни део систематизације, што је недопустиво, рекао је Мартиновић и овом приликом апеловао да се потпише посебан колективни уговор између Града и ЈКП „Водовод и канализација.

Председник Самосталног синдиката комуналаца Србије Милан Грујић је рекао да изузетно важно што је Град Пожаревац препознао потребу да учини систем самодрживим, улагањем средстава за развој који је по мери корисника, финансијских могућности и потреба Града и на тај начин задржи неопходне раднике који чине костур система.

Д. Динић