Поводом 21. марта, Светског дана особа са Л – Дауновим синдромом, чланови Удружења „Осми дан“ из Пожаревца, по пети пут организовали су шетњу у различитим, шареним чарапицама,  центром града. Датум обележавања установљен 2006. године, није везан за први дан пролећа, већ за симболику настајања Дауновог синдрома: на 21.  хромозомском пару појављује се 3 уместо 2 хромозома.

-Данас смо у различитим шареним чарапама, потенцирамо једнакост кроз различитост која је евидентна. Сви смо различити, а данас смо сви исти. Подржали су нас другари из вртића, основних школа, Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, а спонтано овој поворци прикључују се и наши суграђани, наглашава председница Удружења за помоћ особама са Л – Дауновим синдромом „Осми дан“ Невенка Гајић.

Удружење „Осми дан“ основано је пре готово 5 година у Пожаревцу и бави се унапређењем живота особа са Дауновим синдромом. Ти циљеви не подразумевају само побољшање социјалног статуса тих породица и њихово материјално збрињавање, већ и решавање неких законских питања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content