2020-06-06T20:14:14+02:00 6. јуна, 2020. 20:14 |

Пожаревац: Станови за 20 избегличких породица

У Улици 27. априла у Пожаревцу, протекле суботе уручени су кључеви за 20 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији града.

Станови су изграђени у оквиру потпројекта пет Регионалног стамбеног програма који у Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Укупна вредност потпројекта већа је од 52 милиона евра, од којих је 38 милиона евра из донација, док је Република Србија обезбедила 13 милиона евра.

Као хуман и солидаран пројекат, Регионални стамбени програм је финансиран донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је Европска унија.

Свечаном уручењу кључева новоизграђених станова у Пожаревцу присуствовали су Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, затим Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије и Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

 

Укупна вредност радова изградње објекта у Пожаревцу је 450.395 евра, док је бруто површина стамбене зграде 1.376 квадратних метара.

Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије, истакао је да су локалне самоуправе важан партнер Регионалном стамбеном програму, будући да свака самоуправа обезбеђује локацију и пратећу инфраструктуру за изградњу стамбених јединица.

-Подсећам да је ова држава, не само држава српског народа, већ и свих грађана који у њој живе, држава која је између осталог заснована на начелима грађанске демократије, социјалне правде и као таква негује европске принципе и вредности. Влада Републике Србије посвећено ради на очувању ових вредности како у редовном, тако и у ванредном стању, што је у доба пандемије новог корона вируса и показала. Брига за сваког појединца, императив је нашег деловања, рекао је Дачић.

Заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, сматра да је град на корак од остварења зацртаног циља, да ниједна породица са избегличким статусом не буде без свог крова над главом.

-И у овом срећном тренутку, не можемо да се не сетимо страдања и патње које је српски народ у прошлости имао. Зато овај срећан дан у вашим животима нећу назвати „додела станова избеглички породицама“, већ „додела станова нашим сународницима, пријатељима, браћи и сестрама, који су остали без свог крова над главом“. Ваша невоља све нас је дотакла, зато ниједног тренутка нисмо били у дилеми да се као град укључимо у овај програм, истакао је Павловић.

Значајни партнери у реализацији овог потпројекта су и Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Јединица за управљање пројектима у јавном сектору.

Државни секретар надлежног министарства Иван Бошњак, рекао је да Србија има довољно снаге, вештине и мудрости, као што је то имао и Милош Велики и да мора да буде посвећена миру на начин како се то овде у Пожаревцу још почетком 18. века радило, потписивањем великом мировног споразума.

Јединица за управљање пројектима у јавном сектору, према речима директора Душана Ковачевића, улаже максималне напоре на даљој реализацији овог програма са крајњим циљем да Србија постане боље место за живот грађана. Како је рекао, основни задатак је да избегличке породице, након више од четири века, трајно буду стамбено збринуте.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић подсетио је овом приликом да је Комесаријат у сарадњи са пожаревачком локалном самоуправом, до сада збринуо 297 породица којима је пружена помоћ да се скуће, односно да добију, изграде или откупе кућу или стан.

У име добитника станова захвалио се Милан Косијер, који је 1995. године, као тринаестогодишњак, у операцији Олуја, из Карловца у Хрватској, пребегао у Србију.

На трактору на коме је осим своје, превозио још две породице, кретао се наредних 100 километара, док није наишао на оца, који је био на ратишту. Након вишедневног мучног путовања, долази у Пожаревац и наредних 25 година живи у њему.

Како је рекао, за све оне који су добили кључеве од станова, почиње нови живот.

-Након две и по деценије избеглиштва, коначно ћу имати свој кров над главом, рекао је Косијер.

Након симболичног пресецања врпце, представници државних и локалних институција посетили су стан породице Ђапић.