До почетка двадесет четвртих Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“, остало је непуних недељу дана, док су  у Центру за културу поручили, да, што се тиче овог професионалног и уиграног тима, оне могу почети и – вечерас. На радост поштовалаца глумачке уметности и славу нашег уваженог суграђанина који је оставио неизбрисив траг у свету драмског стваралаштва, град под Чачалицом и овог пролећа под своје окриље прихватиће еминентне ствараоце са позоришних дасака и театара који су у протеклом периоду изазвали пажњу најширег аудиторијума.

Под будим стручним оком селектора Фестивала Миливоје Млађеновић и његове „десне руке“ Драгог Ивића, такмичарски програм је до танчина прецизиран, улазнице су у продаји, а на Пожаревљанима је да буду не само добри домаћини, већ и подршка. Све остало је историја која се овим поводом кристалише, ево, давадесет четири лета.

Част да у уторак 2. априла отвори овогодишње Свечаности припала је хит представи Југословенског драмског позоришта „Врат од стакла“ Биљане Србљановић, у режији Јагоша Марковића, док је сутра вече у такмичарској конкуренији „Лимунација“ Душана Ковачевића, коју изводи Народно позориште Ниш, редитеља Небојше Брадића. Четвртак, 4. април је дан за„Петријин венац“ Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић Николића, а у извођењу Атељеа 212, док је у петак позоришни спектакл „Вештице из Салема“ Артура Милера Српског народног позоришта Нови Сад и Центра за визуелне комуникације Нови Сад, у режији Никите Миливојевића. Последња у низу представа је „Балкански шпијун“ Народног позоришта Београд, у режији Тање Мандић Ригонат.

– Тенденција овог избора је била да буде усклађен са славом звездане глуме Миливоја Живановића, да са пожаревачке сцене допре данашњи дашак сугестивне глуме која подсећа на снажно проосећану глуму једног од наших најславнијих глумаца

Миливоје Млађеновић, селектор Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“

У част награђених, у недељу 7. априла, по проглашењу лауреата, последње на сцени Центра за културу Пожаревац биће изведен водвиљ „Ножна стража“ Федора Шилија, Атељеа 212, који је на сцену поставио Борис Лијешевић. Почетак сваке од представа је у 20,00 часова.

По традицији, глумце ће оцењивати два жирија: стручни и жири публике. Први чине Тања Бошковић, глумица, Татјана Њежић новинарка и др Мирослав Радоњић, театролог. У другом су Марко Савић, Ивана Пауновић и Марина Макрешански.

Овогодишње Глумачке свечаности пратиће још низ садржаја, међу којима изложба у сећање на уважену глумицу Неду Спасојевић, као и промоција књиге о прерано преминулом драмском уметнику Небојши Глоговцу.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content