2019-12-03T14:17:08+01:00 3. децембра, 2019. 14:17 |

Пожаревац: УРУЧЕНЕ ПОВЕЉЕ КУЛТУРЕ

Овогодишњи добитници награде „Повеља културе“ су Камерни хор „Одјек“, Далибор Стојадиновић, руководилац Културно – уметничког друштва „Божидар Димитријевић Козица“, Оливера, Јанићевић, професорка соло певања у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ и Милош Лукић, првак играчког фолклорног ансамбла КУД „Костолац“.

Свечана додела признања, у организацији Културно – просветне заједнице града Пожаревца организована је у свечаним салонима градског здања, у присуству бројних гостију.

Овогодишњи добитници признања

Председница КПЗ-а Данијела Жуковски истакла је да култура постоји да би оплемењивала човека.

-Понекад појам културе измиче нашем интелекту и јавља се у свој својој неодређености и због тога га је тешко описати и тумачити. У култури се налази оно индивидуално, али и оно опште. Култура је процес који се постепено обрађује и изграђује, али оно што је за друштво важно, то је да глад за културом увек треба да буде присутна, рекла је између осталог Жуковски.

Испред Града Пожаревца присутнима се обратио градоначелник Бане Спасовић, који је напоменуо да се трагајући за сјајем Милене  Павловић Барили, Миливоја Живановића, Слободана Стојановића и многима другима који су овај град задужили својим делима, наилази и на нова имена. Имена од којих се нека налазе на листи добитника Повеље културе за 2019. годину.

-Наравно, суд времена потврдиће колико ће њихов сјај бити велики, колико ће трајати, али једно је сигурно, пламен културе и уметности у овом граду никада се неће бити угашен. Уколико бисмо то дозволили угасили би не само тај пламен, већ и све одлике и обележја једног града, истакао је Спасовић.

У уметничком програму наступили су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу.