Пожаревац је током викенда био домаћин међународне бициклистичке трке одржане у оквиру „Србија епик” серије. Овим такмичарским данима у планинском бициклизму претходиле су трке на новосадском Петроварадину, а у оквиру исте серије, очекују се и трке у престоници Србије, на београдском Кошутњаку.

Простор око Спомен парка „Чачалица” био је овом приликом први пут поприште једне “UCI” међународне маунтин бајк трке. Након првог тркачког дана, упоредо са главним тркама у суботу, у градском парку одржан је и забавно-музички програм уз свечано отварање.

Уочи отварања, присутнима се обратио директор овог такмичења Немања Вајс, који је исказао велику захвалност граду домаћину на фантастичним условима који су омогућени како организаторима, тако и самим такмичарима.

Говорећи о значају ових трка које су се премијерно одржале у Пожаревцу, пре него што је и званично отворио трке, градоначелник  Пожаревца Саша Павловић је истакао:

– Уверен сам да се данас налазимо на почетку једне традиције у организовању маунтин бајк такмичења. Ми смо се већ доказали као град бициклизма па смо чак понели и ласкаву титулу “Домаћин деценије” везано за “Трку кроз Србију”. Драго ми је да смо ових дана угостили и такмичаре из области планинског бициклизма и то њих преко две стотине из 18 земаља, навео је градоначелник Павловић.

Поред узбудљивих трка, Пожаревљани су били у прилици да уживају уз музички програм Рената Хенца који је наступио са бендом, а најмлађи су у ревијалном делу програма имали прилику да се забаве и такмиче на “ГурГур” трци која је укључила и веселе аниматоре. Љубитељи светски познатог ријалити програма „Сурвајвер”, имали су прилике и да уживо виде једну од његових најпознатијих учесница, Машу Купрешанин. Она је осмислила посебан забавни програм за пожаревачку децу, као саставни део читавог бициклистичког догађаја који је одушевио посетиоце градског парка.

Маунтин бајк серију подржали су Град Пожаревац и Град Нови Сад, Општина Књажевац, многе установе, као и компаније као спонзори.

                                                                   Један бициклиста, једно дрво

Није случајно да је велики део програма био усмерен и на овај део Пожаревца, узевши у обзир да Бициклистички клуб “Нови Сад”, који је и главни организатор ове МТБ серије, у великој мери усмерен на одрживост који се огледа у очувању животне средине. За сваког спортисту који буде учествовао на тркама у сва три града, клуб ће засадити по једно дрво у новембру 2023. године, са жељом да у наредних 10 година буде засађено више од 100.000 стабала и да се, како кажу, направи “Србија епик” шума која ће остати будућим генерацијама.

С.С

Пласман:

Сениори: 1. Daniel Van Der Walt (RSA – Computer Mania UCI MTB Racing Team), 2. Silas Graf (GER – B&W Merida Team), 3. Eric Weckerle (SUI – Thömus RN-Racing Service Course)

Сениорке: 1. Alina Sarkulova (KAZ – Kazakhstan National team), 2. Lucia Bramati (ITA – TRINX FACTORY TEAM), 3. Eva Lechner (ITA – TRINX FACTORY TEAM)

Јуниори: 1. Timeo M. Houyvet (FRA – VELOROC) 2. Victor Enev (BUL – Cycling Club COOP), 3. Elias-George Hozat (ROU – CSU Scott)

Јуниорke: 1. Amálie Macolová (CZE – HEAD PRO TEAM OPAVA), 2. Karla Kustura (BiH – X Factory), 3. Ekin Ereke (TUR – TURKISH NATIONAL TEAM)

Share.

Comments are closed.

Skip to content