2018-08-13T19:51:56+02:00 13. августа, 2018. 19:51 |

Пожаревац: Значајна улагања у обнову школа

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и чланови Градског већа Весна Пејић и Иван Јовић обишли су радове на завршној фази реконструкције Основне школе „Вук Kараџић“ у Забели и Пожаревaчку гимназију у којој је реконструисан кров. Захваљујући средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима у висини од 27 милиона динара и Града Пожаревца који је за те намене издвојио милион динара, већи део радова  у школи у Забели су одрађени и за отприлике месец дана ученици би требало да седну у школске клупе. Град је определио и додатних 2,5 милиона динара за противпожарни систем, новац за реконстукцију грејне инсталације и 5 милиона динара за комплетан намештај.

-За сада је већи део радова завршен, остали су подови, кречење и грејење и надамо се да ће то у догледном року бити завршено. Мислим да су наши ђаци добили фантастичне услове за рад и захвални смо градоначелнику и Републици Србији што имају разумевања за овакве ствари, казала је директорка ОШ „Вук Караџић“ Лидија Ристић.

Градоначелник Бане Спасовић је истакао да ће на овакав начин ученици добити квалитетне услове за рад и објекат који испуњава све потребне услове.

-Веома сам задовољан што смо наставили акцију да сваке године близу сто милиона динара издвајамо за школе и Дечју установу. У овој школи обављена је комплетна реконструкција почев од термоизолације, крова, столарије, електроинсталације, санитарних чворова… Наставићемо са оваквим трендом издвајања значајних средстава из градског буџета за наше школе и наше ђаке, рекао је Спасовић.

Чланица Градског већа задужена за просвету, образовање и здравство Весна Пејић је најавила да ће се за месец дана након завршетка пројекта кренути са адаптацијом Основне школе „Доситеј Обрадовић“. Осим тога, Град Пожаревац узима учешће и у изради  пројекта за реконструкцију Дома здравља који ће по завршетку радова бити опремљен по највишим стандардима. Наредне године Град ће поново аплицирати код Канцеларије за управљање јавним улагањима, овога пута за уређење Основне школе „Свети Сава“.

Ове године захваљујући средствима Града, Пожаревачка гимназија је решила велики проблем прокишњавања, тако што је замењен целокупни кровни покривач на школској згради. Директорка Пожаревачке гимназије Данијела Жуковски захвалила се локалној самоуправи на подршци да се обезбеде квалитетни услови за боравак и рад ученика.

-Осим ових инвестиција добили смо подршку за наше ученике којима је омогућен боравак у Истраживачкој станици „Петница“ и за учешће хора на такмичењу у Солуну са ког се вратио са вредном наградом. Захваљујући нашој локалној самоуправи обезбеђена је  обука наставника за нове програме гимназијског образовања, тако да ће школска година почети са потпуно обученим кадром, казала је Данијела Жуковски.

Вредност радова на замени кровне конструкције износе 6 милиона динара и урађена је нова громобранска инсталација. Прошле године из градског буџета издвојено је 8 милиона динара за замену столарије, док је средствима Министарства просвете урађена санација фасаде. У наредном периоду потребно је повезати школу на градску кишну канализацију како не би даље долазило до поплава и санирати тоалете.

Градоначелник Пожаревца је похвалио директоре основних и средњих школа јер су озбиљно приступили јавним набавкама и на тај начин умногоме побољшали услове рада ученицима и наставницима.

-У Пожаревачкој гимназији су системски приступили реконструкцији и адаптацији објекта, кренули су правим смером како и треба озбиљан домаћин да ради, тако да ће већ следеће године Град издвојити значајна средства за реконструкцију санитарних чворова, закључио је Спасовић.

                                                                                                               Д.Динић