2019-04-18T15:13:51+02:00 18. априла, 2019. 15:13 |

Пожаревачка Библиотека у Пројекту „Дигитални грађанин“

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац учествује у пројекту Дигитални грађанин, који се спроводи уз финансијску подршку компаније Google са циљем са се јавне библиотеке у региону трансформишу у центре за развој дигиталних компетенција, знања и вештина деце, младих и одраслих кроз приступ новим технологијама и алатима за локалне заједнице. Библиотеке представљају кључна места знања у локалним заједницама и кроз овај пројекат нове технологије ће учинити доступним свим категоријама становништва.

Радионице и пројекат у целом региону спроводи Институт за иновативност и развој младих – IRIM из Загреба и на овај начин у пројекат укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Косова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.

Свака библиотека која учествује у пројекту добила је 20 micro:bit уређаја (моћни ручни уређај, потпуно програмабилан, компјутер у малом, дизајниран од стране BBC-ја и бројних партнера попут Microsoft-a). спакованих као књига, који ће моћи да се изнајмљују грађанству и користе за спровођење јавних радионица у библиотекама, 5 уради сам BOSON електронских сетова као додатак micro:bit уређајима, 3 бесплатне едукативне радионице за библиотекаре као и потпуну подршку у развоју библиотека у дигиталне иновационе центре.

Двоје стручних радника Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац обучено је за коришћење micro:bit уређаја i BOSON уради сам сетoва који садрже електроничке модуле за повезивање и управљање њиховим радом помоћу Micro:bit уређаја. Током две радионице које су одржане у Народној библиотеци Србије и Библиотеци града Београда учесници су се упознали са начином и основама програмирања micro:bit уређаја и стечено знање ће пренети на кориснике Библиотеке кроз организовање креативних радионица и изнајмљивање уређаја.

У другој фази пројекта, биће одабрано пет најактивнијих библиотека по броју корисника micro:bit уређаја и одржаних радионица, којима ће бити донирани 3Д штампачи као и потребна обука за коришћење и преношење знања. Као и микробит уређаји, штампачи ће бити на располагању грађанима у просторијама библиотеке.