Пожаревачкој гимназији додељена је највиша награда Министарства просвете у области образовања, Светосавско признање за изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређење образовно – васпитне праксе и развој научних и уметничких достигнућа појединаца, установа и компанија у области образовања и васпитања.

Награду је на данашњи дан, у прес сали Владе Републике Србије, примила директорка ове васпитно – образовне установе Данијела Жуковски.

– Поносна сам на ову награду која је круна многобројних квалитета наше школе и припада генерацијама ученика и наставника Пожаревачке гимназије, које су предано градиле и чувале традицију квалитетног рада и учења, истакла је између осталог Жуковски.

Бранко Ружић и Данијела Жуковски

Овим чином је Пожаревачка гимназија, која је десета по старости међу гимназијама у Србији, постала прва средња школа са територије Браничевског округа која је понела високо Светосавско признање.

На конкурсу Министарства, Пожаревачку гимназију је предложила Заједница гимназија Србије, наглашавајући да је реч о образовној институцији препознатљивој по активностима и резултатима у многим областима. Предлог су  подржали активи директора основних и средњих школа града Пожаревца.

ИЗ ОБРАЗЛОЖЕЊА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ РС

За укупан допринос развоју образовања и васпитања

у Републици Србији

 – Пожаревачка гимназија је ове године обележила 160 година постојања. У њој су стицали знања признати књижевници, сликари, политичари, научници, као и многи други знаменити људи. Од 1889. године, у Школи је основана ђачка Литерарна дружина „Развитак” а Народни музеј у Пожаревцу је настао на темељима музеја Гимназије. Школа уписује ученике природно-математичког, друштвено-језичког смера и одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пожаревачка гимназија је позната и по бројним ваннаставним активностима и пројектима, међу којима треба посебно истаћи кошаркашки турнир који се реализује од 1964. године.

– Ова гимназија је прва институција у Србији која је 2008. године обележила Светски дан филозофије и покренула Националну квалификацију за Међународну филозофску олимпијаду, уврштену у Календар такмичења и смотри ученика средњих школа Министарства просвете. Преко пројекта „Изазов даровитости“, школа пружа подршку ученицима који показују различите врсте даровитости и подстиче њихов развој преко различитих активности. Од 2017. године, Пожаревачка гимназија је у групи 20 школа у оквиру пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ у саставу пројекта Савета Европе. Школа је партнер на ERASMUS + пројекту Freedom 2 learn. Ученици постижу значајне резултате на републичким и међународним такмичењима. Гимназија је носилац бројних признања и награда.

Иначе, Пожаревачка гимназија је за ово високо признање предлагана већ неколико пута од стране Српско филозофског друштва, ФОН-а, Правног факултета, Друштва за српски језик Србије, Педагошког друштва Србије…

– Министарство просвете је последњих неколико година препознавало и  промовисало примере добре праксе из Пожаревачке гимназије. Школа је изабрана у групу од двадесет школа за пројекат „Подстицање демократске културе у школама“, изабрана је за менторску школу у пројекту „Квалитетно образовање за све“, представљала је своје резултате Примене ИКТ у настави на штанду Министарства просвете, на Међународном сајму образовања у Новом Саду, а изабрана је и за најбољи пример превентивног  рада у спречавању насиља, наводи Данијела Жуковски и додаје:

– Верујемо да су предлагање, које је потекло од Заједнице гимназија као базе и упућеност Министарства просвете у квалитете који се негују и развијају у Пожаревачкој гимназији, допринели одлуци да Пожаревачка гимназија буде овогодишњи лауреат овог значајног признања у категорији гимназија.

Иначе, на конкурсу су за носиоце били предлагани ученици основних и средњих школа, студенти свих нивоа студија, запослени у предшколским установама, основним и средњим школама, школама са домом ученика и високошколским установама, установе (предшколске, основне и средње школе, школе са домом ученика, високошколске установе, установе ученичког и студентског стандарда, научно-истраживачке установе), стручна друштва и заједнице школа, аутори стручних и научних дела из области образовања и васпитања, остали појединци и институције које учествују у формалном и неформалном образовању и својим ангажовањем доприносе развоју образовања и васпитања (новинари, медији, привредна друштва, издавачке организације, фондови, задужбине и други.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content