Свечаном академијом ученици и наставници Пожаревачке гимназије заједно са својим гостима, некадашњим гимназијалцима и професорима, пријатељима Школе, Школског одвора и Савета родитеља, представницима локалне самоуправе, јавних и приватних предузећа, судства, војске и полиције, обележили су Светог Саву.

            Поздрављајући присутне тог посебног светосавског дана, обратила се директорка Гимназије Данијела Жуковски речима да су празници време окупљања када се дочекују радо виђени гости и пријатељи:

            -Нисмо се видели неколико месеци, рекла је, од Дана Школе што није ни мало, ни много. То је таман толико да се летопис школски испуни. Прошло је таман довољно времена да почнемо рад у реформисаној Гимназији, да крену изборни предмети и изборни програми. Прошло је довољно времена и да нас притисне доста проблема, али и довољно да нађемо решења за иста.

Данијела Жуковски

            У том међувремену Гимназија и њени ученици су постигли и низ успеха на које је Данијела Жуковски подсетила. Екипа школе у футсалу је постигла један од највећих успеха пласирајући се на државно првенство. На програм Истраживачке станице „Петница“ примљено је 25 ученика ове школе, више него из иједне школе у Србији. За програм Флекс учења у Америци пријављен је исти број ученика из Гимназије као и из свих средњих школа у Србији. Одржан је и 54. новогодишњи турнир у кошарци, несвакидашња спортска средњошколска манифестација. Организован је 6. сајам високог образовања који је од стране факултета оцењен високим оценама. Настављен је пројекат подстицања демократске културе у школама, обележен је Међународни дан језика, организована је акција добровољног давања крви, посета Сајму књига у Београду, учења, контролних задатака и вежби.

Награде за најбоље радове на литерарном и ликовном конкурсу 

            На Светосавској академији уручене су награде за три најбоља састава на литерарном конкурсу о Светом Сави који је објавио гимназијски часопис „Развитак“. Првонаграђени је ученик Обрен Гојковић, другу награду је освојила Милица Цветковић а трећу Ксенија Ђорђевић. Награду за ликовни рад добила је Милица Филиповић. Награде је уручила професорка српског језика и књижевности Славица Јовановић. Ови ученици су такође добили и награде Кола српских сестара Пожаревац које је уручила председница Јасмина Живковић.

 УСПЕСИ И ПРИЗНАЊА

Било је времена и за низ других активности и успеха, додала је Жуковски:

            -Припремили смо изложбу ученичких радова у Галерији савремене уметности „Светлост Светосавља“…Било је и довољно времена да Факултет организационих наука Пожаревачкој гимназији додели признање као једној од две најуспешније школе у Србији када је упис и студирање ученика једне школе на овом Факултету у питању. Било је довољно времена да Лингвистичка секција освоји прву награду која ће ученицима бити додељена 1. фебруара на Филолошком факултету.

Успеси су се између Дана и славе школе низали. Ученик Пожаревачке гимназије, Обрен Гојковић освојио је другу награду на Светосавском књижевном конкурсу који је расписало  Друштво „Свети Сава”,  за ученике основних и средњих школа Републике Србије, Републике Српске и дијаспоре, а који је део Календара такмичења Министарства просвете. Због изузетених резултата ученика на Републичком такмичењу из књижевности и Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе у последњих шест година, Друштво за српски језик и књижевност Србије одлучило је да додели признања наставницима основних школа који имају 3 и више награда, а наставницима средњих школа који имају 5 и више ученика са наградама. Од укупно од 1143 из Србије, стотину наставника српског језика и књижевности биће награђено:

-На свечаности на Филолошком факултету, 1.фебруара,  биће награђена и професорка Пожаревачке гимназије Марија Запутил, рекла је директорка Данијела Жуковски.

Признање и захвалница стигле су у Пожаревачку гимназију и од Српског филозофског друштва пчоводом 120 година постојања. Међу добитницима су Милош Јеремић, професор и Данијела Жуковски, директорка Гимназије за велики допринос и подршку развијању филозофске мисли код ученика организовањем Српске олимпијаде филозофије, државног такмичења које представља квалификације за Међународну филозофску олимпијаду:

-Све ово је само делић у великом мазаику ове установе која траје 156 година. Можемо рећи да нисмо узалудно трошили време, да су љубав, знање, мудрост, рад и посвећеност добили своје светло у нашем времену нашим учешћем, закључила је директорка Гимназије Данијела Жуковски и честитала празник.

Јубиларне награде и захвалнице

            За 10 година радног века награде су добиле професорка Марија Миливојевић и помоћна радница Наташа Степић.За двадесетогодишњи рад награђен је професор Роберт Стоиловић, док су 30 година стажа напуниле професорке Мирјана Адамовић и Зорица Алексић као и помоћна радница Слађана Илић. У старосну пензију испраћен је професор Војко Алексић, а професорка Гимназије Марија Вујић је отишла у инвалидску пензију.

            Гимназија је и овог пута доделила захвалнице пријатељима Школе. Захвалнице је представницима ресторана „Извор“, , Кола српских сестара, предузећа „Линија“ Ваљево, „Електролукс 012“, „Спрес мјузик“, „Петровић плус“, „Маркет паркет“ као и појединцима Зорану Рајчићу, Ненаду Ђуричићу и Угљеши Данковићу уручила дитректорка Данијела Жуковски. 

ТЕМЕЉ И ДУХОВНА ОДБРАНА

др Вељко Брборић

Светосавску беседу, духовну и надахнуту, на академији у Пожаревачкој гимназији изговорио је проф. др Вељко Брборић са Филолошког факултета у Београду захваљујући на части и позиву да буде у граду богате традиције са једном од најпознатијих гимназија у Србији чији су ђаци били његови стричеви и њихови потомци:

-Свети Сава је наша прошлост и наша будућност, Свети Сава је наша вера и наша нада. Свети Сава нас обавезује на колективно сећање и памћење, да се осврнемо на прошлост и погледамо у будућност, посебно данас када смо по ко зна који пут у искушењу и на раскршћу.

Осврћући се на прошлост, професор Брборић у беседи каже и да „Срби немају већег памћења од оног светосавског – српски народ је најважније дело Светог Саве и Свети Сава је најважнији део српског народа“:

-Наше памћење и целокупна српска историја има два дела, први је онај до Светог Саве и други, онај од Светог Саве до данас. Од Светог Саве ми смо своји на своме и то је најважнија прекретница за српску културу и српску историју. Српски Сава је наш најзначајнији предак, до њега нисмо имали веру, а без вере нема наде, без памћења и сећења нема историје.

Светосавље је реч са неизмерном семантиком, и наш највећи национални симбол. Свети Сава је темељ и последња духовна одбрана нашег националног бића:

-Свети Сава је пре више од осам векова створио српску цркву и државу, посејао је семе наше школе и нашег образовања, рекао је у беседи проф. др Вељко Брборић.

 У уметничком делу програма представили су се ученици Гимназије кроз драмски приказ „Путовање Светог Саве“ и духовну музику.

                                                                                         Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content