Централна свечаност поводом прославе 75 година од оснивања Медицинске школе у Пожаревцу организована је у четвртак, 12. маја, на дан Светог Василија Острошког, у великој сали Центра за културу.

Награђени ученици

У част јубилеја, ученици и наставници припремили су пригодан уметнички програм, са намером да се на што сликовитији начин представе живот и рад ове образовне установе, похвале успешни, да се захвали свима онима који помажу рад Школе и честита један испраћај у пензију.

У 16 ОДЕЉЕЊА 487 УЧЕНИКА

У вишедеценијском постојању, генерације ученика и запослених, према речима директорке Тине Капларевић, прешли су дуг и тежак пут – од скромне зграде у Немањиној 7, у којој је све почело 1947. године, па до данашње зграде, добро опремљене, са богатом понудом образовних профила и стручно заступљеним кадром и наставом. Промене су у више наврата дотицале обухват ђака, руководство, па и сам назив школе, али оно што је од самог почетка, па до данашњих дана остало непромењено је то да је Медицинска школа установа са завидним резултатима и стручним угледом значајна не само за Град Пожаревац, већ и шире.

Саша Павловић
Тина Капларевић

-Данас се настава одвија у три зграде у самом центру града, 487 ученика распоређено је у 16 одељења и школују се за занимања која здравље, сигурност и добробит човека стављају у центар своје професионалне пажње, а хуманост, саосећајност и бригу у центар својих етичких и моралних вредности. У претходним годинама пандемије корона вируса, наши ученици нису могли да стечена теоријска знања у школи потврде и у пракси, јер није могуће било реализовати наставу у наставним базама. Било је и других потешкоћа, недостајало је простора дигиталних компетенција, брзог интернета, али то нас није спречило да постижемо успехе, да се стручно усавршавамо, унапређујемо наставу и простор школе. Захваљујући средствима која је локална самоуправа обезбедила, Школа је решила ургентне ситуације током претходног периода – адаптирала је простор унутар школе, набављени су канцеларијска, рачунарска опрема и савремена наставна средства која су била у том тренутку најнеопходнија, истакла је Капларевић и додала:

-О успешности једне школе највише говоре достигнућа ђака и то не само она у оквиру редовне наставе, већ и у оквиру ваннаставних активности на којима се ученици ангажују према својим интересовањима. Они остварују успехе на различитим такмичењима из области општеобразовних и стручних предмета, спорта и постижу врхунске резултате. Поносни смо на то што су наши ученици волонтери Црвеног крста, често учествују у добровољним акцијама. Такође, поносни смо и на чињеницу да су врсни спортисти, иако немају исте услове као њихови вршњаци и салу за физичко васпитање у оквиру школе, нагласила је Капларевић подсетивши да је прошле године, са одличним успехом завршило 256 ученика, односно 49 одсто ђака.

Захвалнице установама и компанијама

Иза успеха сваког ученика крије се подршка ментора наставника. Сви запослени у Медицинској школи настоје да свакодневно ученицима пруже квалитетна и функционална знања, вештине и животне ставове, подстичући их истовремено на развој личности и такмичарски дух, сарадњу и међусобно уважавање.

ВИСОК СТАНДАРД У ОБРАЗОВАЊУ И ПОСВЕЋЕН РАД НАСТАВНИКА

Историјат пожаревачке Медицинске школе прати прилике у друштву од њеног оснивања 1947. године, па све до данас.

Оно што се свих ових година није мењало, подвукао је у свом поздравном говору градоначелник Пожаревца Саша Павловић, јесте висок стандард у образовању и посвећен рад наставника са ученицима. Сви ти медицински радници, доктори, медицински техничари, фармацеути, сматра Павловић, могу да захвале управо Медицинској школи за прве кораке у овом хуманом позиву.

Признања менторима, професорима

-Након што после осмогодишњег образовања деца одаберу пут лечења људи, прва станица им је управо средња Медицинска школа. Зато је ваша улога на том путу, рекао бих, од пресудног значаја. Управо овде се ови млади хуманитарци први пут упознају са тежином позива и одлучују да ли су за њега кадри. Уколико се на том почетном степенику не сусретну са инспиративни предавачима, могли би, суочени са изазовима који су пред њима, да одустану. То је разлог због кога сматрам да је одлучујући корак на путу ка сјајном хирургу, врхунском интернисти, лаборанту, фармацеуту и посвећеној медицинској сестри управо установа чији јубилеј прослављамо. Знање које се преносило међу вашим зидовима посредно је променило судбине многих људи, не само оних који су то знање примили, већ и оних који су захваљујући том знању продужили своје животе и побољшали њихов квалитет, истакао је Павловић који је подсетио да је Медицинска школа у својој историји била Школа за лекарске помоћнике, а затим Медицинска школа „Др Војислав Дулић“. У Медицинску школу преименована је 2002. године и тај назив носи све до данас.

Share.

Comments are closed.

Skip to content