Председништво: Унгурјановић, Илић и Јовановић

   Суштина приче о рационализацији броја запослених је у томе да имамо гломазан, нефункционалан јавни сектор и да се то мора променити, рекао је на седници градоначелик Бане Спасовић

  • Највише прекобројних је у „Водоводу и канализацији“ и „Комуналним службама“, док ће ПУ „Љубица Вребалов“ и Градска општина Костолац, уместо смањења броја радника, запослити један број нових

На последњој седници Скупштине града Пожаревца која је била експедитивна захваљујући и раду односно одлучивању електронским путем, донето је више одлука важних за квалитетније и ефикасније функционисање локалне самоуправе. Пре расправе и одлучивања Скупштина је потврдила мандат новом одборнику Драгославу Миловановићу који је потом положио заклетву.

Једна од донетих одлука је и одлука о прихватању права коришћења на непокретностима. По речима градоначелника Банета Спасовића, у питању је прибављање непокретности на простору Градске општине Костолац, конкретно, бројних објеката за спорт и физичку културу, као и постројења за прераду воде „Млава“ у Дрмну. По усвајању у Скупштини ова одлука биће достављена  Републичкој дирекцији за управљање имовином, а последња инстанца је Влада Србије.

 

„БАМБИ ПАРК“ У ВЛАСНИШТВУ ГРАДА

Одборници су се позитивно изјаснили и о прибављању непокретности у својину Града путем размене између Града и Концерна „Бамби“. Непосредном погодбом обавиће се замена земљишта између Бамбија и Града и то земљишта на локацијама индустријског комплекса „Бамби“ и некадашњег „Бамби парка“ у Улици Илије Гојковића. Бамби уступа своју парцелу у замену за више парцела  које се налазе у окружењу фабрике, а до сада су биле у власништву Града.

Одборници Скупштине Града Пожаревца

-На овај начин враћамо непокретност „Бамби парка“ у власништво Града Пожаревца, док Бамби заокружује своју имовину у окружењу фабрике. Надам се да ће се и други део земљишта „Бамби парка“ наћи у својини Града, односно да ће се постићи договор са његовим власником. Тада ћемо на располагању имати комплекс земљишта, већи од пет хектара. Урбанистичким планом предвиђено је да се овде налазе спортско – рекреативни садржаји, истакао је Спасовић.

Укупна површина парцела у Индустријској зони је већа од 2,6 хектара, док је површина Бамбијеве парцеле нешто преко 2,9 хектара. Важно је споменути да су предмет овог споразума и објекти у „Бамби парку“.

ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА У ПРОТЕКЛИХ  ШЕСТ МЕСЕЦИ

Одборници су у наставку заседања прихватили извештај о извршење градског буџета за период од шест месеци који је образложио руководилац Одељења за буџет и финансије Милан Дабић.

-На бази текућих примања, од планираних 3.116.241.000, извршење буџета у овом периоду је 1.637.017.000 динара или процентуално 52,53 посто. Пренета неутрошена средства из претходне године износе 1.566.648.000 динара. Укупно, текући приходи и примања са пренетим, неутрошеним средствима, у односу на планираних 4.682.194.000 динара, извршена су са 68,42 посто, односно у износу од 3.203.665.000. Можемо рећи да је изузетно добар проценат извршења прихода градског буџета. Што се расхода тиче, од укупно планираних 4.682.194.000 динара, извршење за шест месеци је 1.144.396.000 динара, односно 24,44 посто. Расходи за капиталне издатке и инвестиције планирани у износу од 1.405.797.000 динара, у овом периоду реализовани су са 6,13 посто односно 86.230.000 динара, рекао је Дабић.

Разрешења и именовања

     Скупштина је након разрешења именовала Љиљану Дабић за управитељку Фондације Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили, маг. фарм. спец. Небојшу Јорговановића за директора Здравствене установе „Апотека Пожаревац“ и Слободана Јовића за в.д. директора ЈКП „Комуналне службе“. Такође, разрешени су и именовани председници и чланови једног броја школских, надзорних и управних одбора.

ПРВА ДЕЦЕНИЈА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

Одборници су разматрали и извештај о раду Градске управе за период од шест месеци. Шефица Одборничке групе СПС Душанка Кукољ, уз давање подршке извештају напоменула је да је неопходно повећати активности ресорних одељења и служби, ради веће реализације буџета што је у корист грађана. Испред Одборничке групе СПС она је, подсећајући да је 29. децембра 2007. године, Скупштина Србије усвојила Закон о територијалној организацији Републике по коме је Пожаревац проглашен за Град, предложила да се првих десет година функционисања Града Пожаревца обележи на одговарајући начин. Иницијативу је подржао градоначелник додајући да се ове године навршава 550 година од првог писаног трага – помињања имена Пожаревца у историјским списима.

 

РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА ЈАВНОГ СЕКТОРА – МАЊЕ 114 РАДНИКА

Тема која је на седници заокупила највећу пажњу одборника и изазвала различите реакције била је: Утврђивање максималног броја запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе. Усвојеном одлуком број радника у јавном сектору (1209 запослених), смањиће се за 114.

Највећи број прекобројних утврђен је у ЈКП „Водовод и канализација“, укупно 57 радника, а 33-оје је вишак у ЈКП „Комуналне службе“. Јавно предузеће „Топлификација“ мораће да се ослободи десет радника, исто толико је преко броја потребних у ЈП „Љубичево“ док је у ЈКП „Паркинг сервис“ утврђен вишак од осам запослених. Када су установе у питању Народна библиотека „Илија М. Петровић“ има четири више изнад максимума, Центар за културу три и по једног Народни музеј и Историјски архив.

Насупрот њима у  Предшколској установи „Љубица Вребалов” нема прекобројних, овде ће уместо отпуштања  запослити 24 нова радника. И Градска општина Костолац је у истој  позицији па ће примити три нова радника.

Број запослених у јавном сектору мораће да се усклади са донетом одлуком  у року од 60 дана, од њеног ступања на снагу.

-Чињеница је да се запошљавало без икаквог плана и програма. Жеље су биле веће од могућности и није се сагледавало да живимо у систему где влада тржиште, односно одређени економски закони, да од тога колико је ефикасан и како ради и приходује јавни сектор зависи судбина целог Града. Није ово само питање судбине људи у тим предузећима, већ судбине целог Града. Да се радило како треба, не би данас било овакве дисциплине од стране Владе Републике Србије. Суштина ове приче јесте да имамо гломазан јавни сектор, који није функционалан, није ефикасан. То морамо да променимо, рекао је градоначелник Бане Спасовић.

Шеф Одборничке групе ДС Дејан Савић рекао је да ова одлука представља економски цунами за породице оних, који остају без посла, док је Виолета Томић (ДС) замерила што „опозицији није остављено простора да се припреми, а јавност ће, бити обавештена, када се одлука донесе, како се не би пружила ниједна могућност реаговања на транспарентан начин“.

На прошлонедељној Скупштини прихваћена је  информације о упису ученика у основне и средње школе, као и о техничкој припремљености образовних установа за школску 2017/2018. годину, усвојена Одлука о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено – пословним зградама и Одлука о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈКП „Паркинг сервис“.

М. П.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content