1504319_10153687852743327_1623228546042359165_o

Уочи Међународног дана жена – 8. марта, пожаревачке новинарке су у свечаним салонима Градске управе организовале перформанс под називом „Глава у торби“.
Посетиоци су овога пута могли да погледају шта све једна новинарка има у својој торби, а сложићете се да се у њој може наћи скоро све, „од игле до локомотиве“. Огледалце, козметика, нотес, микрофон, диктафон, фотоапарат, хемијске оловке, лекови против стреса и главобоље, шнале, гумице, дезодоранс…,све су то ствари које су неопходне једној новинарки на терену.
Новинар Радија „Бум 93“ Урош Урошевић указао је на то да је новинарство један од најопаснијих и најстреснијих послова са најнижим зарадама, не узимајући у обзир проблем медијске слободе:
– Моје колегинице које су изложиле своје експонате сјајне су жене, а за неке од њих заиста вреди ставити „главу у торбу“, рекао је Урошевић.

IMG_0667

Познато је да су последњих петнаестак година новинари деградирани, свакодневно критиковани, изложени притисцима… Они немају радно време, имају нередовне плате, често су нарушеног здравља, под стресом, забринути за своју будућност.
Колега Новица Савић, новинар дописништва Радио телевизије Србије је у свом обраћању објаснио да новинарке носе много већи терет од својих торби, терет професије, као и терет свог приватног живота који свакодневно треба ускладити са својим послом:
– Посао новинара понекад зна да буде доста мучан и тежак, али и јако леп. Радећи са вама научио сам да се у исто време може бити и нежан и упоран, и осећајан и чврст, и да се у свим случајевима може доћи до новинарског циља, само што ви то драге колегинице радите шармантније, рекао је Савић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрисутнима се обратила и новинарка Радио Пожаревца Драгана Деурић, која је искористила прилику да упозори јавност на то да овај град ускоро може остати без своја два најстарија медија – новинске куће „Реч народа“ и Радија Пожаревац:
– Не треба нико да се радује што ова два медија одлазе у приватизацију. Од тога никоме неће бити боље, ни другим медијима, али ни свима осталима који живе у Пожаревцу, у Браничевском округу, који конзумирају наше информације. Није овде реч само о приватизацији. Сви би ми могли да пливамо и кроз неки други вид финансирања. С обзиром на то да се налазимо у Градској управи, желим да нагласим да конкурс за пројектно финансирање без кога медији не могу да опстану, још увек није расписан. Да бисмо могли да функционишемо, на ивици живота, на ивици егзистенције, потребан нам је новац друштвене заједнице. Истичем да је новинарска заједница у Пожаревцу врло оспособљена за посао који обавља, да јој се може веровати, али и да јој је потребно мало више разумевања, нагласила је колегиница Драгана Деурић.

Naslovna malaИначе, своје експонате на овогодишњем перформансу изложило је једанаест новинарки пожаревачких медијских кућа.
Новинарке Пожаревца захваљују се „Компромис дизајн“ штампарији и Данијелу Лисовском, који је урадио идејно решење и пратећи плакат за перформанс „Глава у торби“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content