У Пожаревцу од априла 2022. године и званично постоји спортско плесно удружење које се бави искључиво зумба фитнесом. Након непуних годину и по постојања, „Зумбалице 012“ забележиле  су учешће на свом првом такмичењу и тамо показале да су у самом врху у држави. Наиме, пожаревачке „зумбалице“ успеле су да на Фестивалу модерног плеса „Јагодина ОПЕН“ у категорији сениора освоје треће место, док су у категорији „зумба кидс“ биле убедљиво прве.

Зумба је фитнес програм који уз енергичну латино музику укључује многобројне елементе плеса и аеробика. Установио га је 2001. године колумбијски плесач Алберто Бето Перез који је десетак година раније почео са његовим развијањем.

Они који су се њиме заразили, а процењује се да у овом тренутку има милион активних вежбача широм света, кажу да током, а и након тренинга преовладава осећај  позитивне енергије која чини да се умор готово и не осећа.

Зумба програм је дизајниран да вам помогне да сагорите калорије, изгубите тежину, повећате ниво енергије и побољшате опште здравље, физичко и ментално. Састоји се од серије аеробних вежби у комбинацији са плесним покретима које се изводе уз музику која укључује хип-хоп, салсу, меренгуе, кумбију и регетон кораке.

Оснивачи спортско плесног удружења „Зумбалице 012“ Пожаревац су Сања Рајчић и Ирена Николов. Након првог сусрета са њима јасно вам је да су у питању жене са огромном енергијом, а обе кажу да томе имају да захвале управо зумби.

– Препоручујем зумбу како због психофизичког развоја и кооординације тела, тако и због менталног здравља, физичке спреме и правилног развоја. Специфичност је та што се игра уз музику, тако да се и физички напори лакше подносе. Зумба подразумева сплет свих фитнес вежби тако да можемо рећи да је својеврсна унија свих елемената. Одлична је за девојчице и девојка, а такође изузетно благотворно делује и на средовечне жене, зато што се интензитет вежбања може прилагодити свачијој кондицији, навела је Сања Рајчић и додала да у клубу тренутно има 30 сениорских чланица, као и да је од недавно активна и секција „зумба кидс“ која броји 10 девојчица узраста од 1. до 5. разреда основне школе.

С.С

Share.

Comments are closed.

Skip to content