2019-09-23T10:45:53+02:00 23. септембра, 2019. 10:42 |

Пожаревачки Архив упечатљив у Паризу

Изложба „Србија у Великом рату 1914 – 1918“, Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја Министарства одбране Републике Србије, свечано је отворена 21. септембра у Културном центру Србије у Паризу. Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Поставку коју чини 280 историјских докумената и фотографија и 60 музејских предмета из фундуса ИАП, Војног архива и Војног музеја МОРС, отворила је  Марија Несторовић, в.д. директорка Културног центра Србије у Паризу, а присуствовали су: корпусни генерал Бернар Барера, начелник Штаба Копнене војске оружаних снага Републике Француске, изасланик одбране руске морнарице капетан бојног брода Владимир Минкевич са супругом, изасланик одбране Сједињених америчких држава пуковник Ален Пепер са супругом, изасланик одбране Пјер Аше, представница Канцеларије бораца жртава Министарства војске Француске Малика Булаис, шеф Кабинета заменика градоначелнице Париза Ане Хидалго, Микаел Верите, војни изасланик Министарства одбране РС у Паризу пуковник Мирослав Николић са супругом, као и представници удружења из Париза.

Директорка Историјског архива Пожаревац, руководилац пројекта др Јасмина Николић је током свог излагања на отварању изложбе истакла да је Краљевина Србија у Првом светском рату била активан чинилац међународних односа, како у ратним дејствима, тако и кроз широко дипломатско ангажовање и контакте са савезничким силама.

– Сарадња са Француском, Великом Британијом и Русијом била је интензивна и без њихове материјалне и моралне подршке није било могуће замислити тако упорну одбрану Србије. Из Русије, Велике Британије и Француске у Србију су и на Солунски фронт стизали војници, оружје, храна, новац и медицинске мисије. Велики допринос успеху српске војске дали су Французи. Блискост на линијама фронта исковала је ратно српско – француско другарство, које се посебно ценило. Од времена дочека српске војске на албанској обали па до краја рата, српска војска је развила  посеба однос према француској војсци и Французима. Спасавање српске војске на албанским обалама, евакуација, слање у болнице, одевање и опремање српских војника, подршка на Солунском фронту, допринели су позитивном утиску о Француској, Французима и њиховој војсци. Краљевина Србија је била једина балканска држава која је од почетка до краја рата била поуздан савезник Антанте и тиме допринела њеној ратној победи, што је наглашено и на Мировној конференцији у Версају, казала је др Јасмина Николић.

Изложбу која ће бити отворена до 19. октобра прате публикације и документарни филм на француском, енглеском и српском језику.

                                                                                                                                                             

Текст: Д.Динић

Фото: Културни центар Србије у Паризу