-У акцијама добровољног давања крви учествовали ученици завршних разреда Пожаревачке гимназије, Економско – трговинске, Медицинске, Пољопривредне и Политехничке школе у Пожаревцу

Према плану прикупљања крви, сваког марта и октобра у Пожаревцу се организују акције добровољног давања крви за ученике завршних разреда средњих школа.

Током ове недеље у Пожаревачкој гимназији и Медицинској школи, у оквиру редовних акција добровољног давања крви, прикупљено је 110 јединица драгоцене течности. Ове две хуманитарне активности организоване су протекле среде и четвртка, 6. и 7. марта. Првог дана акција је одржана у Пожаревачкој гимназији. За потребе лечења грађана у здравственим установама прикупљене су 72 јединице крви. Осим гимназијалаца, крв су дали и ученици завршних разреда Економско – трговинске школе.

У четвртак, 7. марта, акција је организована у Медицинској, а матурантима ове установе, придружили су се и ученици Пољопривредне и Политехничке школе. Прикупљено је 38 јединица драгоцене течности.

Акције је организовао Црвени крст Пожаревац у сарадњи са Институтом за трансфузију крви.

Секретар пожаревачког Црвеног крста Јелена Рашић истиче да велику улогу у позиционирању Пожаревца на врх табеле добровољног давалаштва крви у Србији имају и млади, конкретно матуранти пожаревачких средњих школа, који се увек радо одазивају акцијама.

– Надам се да ћемо у овим младим људима пронаћи сталне даваоце крви који ће кроз наше акције показати велику хуманост. Тренутно недостају све крвне групе и апелујемо на све здраве суграђане од 18 до 65 година старости, да се на редовним акцијама, које одржавамо сваког понедељка од 8 до 14 сати у просторијама Црвеног крста Пожаревац, одазивају у што већем броју, како би могли да обезбедимо неопходне резерве  за пацијенте који се лече у здравственим установама у Србији.

                                                                                                                                        Д. Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content