2021-06-06T10:06:45+02:00 6. јуна, 2021. 10:06 |

Пожаревачки основци-будући ђаци Математичке гимназије

Неколико свршених пожаревачких основаца од септембра ће своје знање показати у Математичкој гимназији у Београду. 

Александар Спасић, ученик осмог разреда Основне школе „Десанка Максимовић“ је веома успешно положио пријемни испит у Математичкој гимназији у Београду, 8. маја ове године, освојивши 220 поена од могућих 240. Александар је са три године је научио да чита, пише и рачуна. У основну школу је уписан са шест година. Истовремено, на исти начин, уписује и 1. разред ОМШ „Стеван С. Мокрањац“. За инструмент бира хармонику. Музичку школу је веома успешно завршио и матурирао на завршетку 6. разреда. За то време је освојио бројне награде на такмичењима као солиста и са оркестром као што су 1. награда на Међународном такмичењу у Угљевику, 1. награда на такмичењу „Мали виртоуз“ и 1.  награда на  Републичком такмичењу. 

Од првог разреда основне школе, осим одличног успеха, испољава своје бројне таленте, које показује на такмичењима и у свим наставним и ваннаставним активностима школе. Од трећег до  осмог разреда основне школе осваја једно од прва три места на школским, општинским и окружним такмичењима. Подједнако је успешан и на међународном такмичењу из математике „Кенгур.“ Запажене резултате остварује на међународном такмичењу „Осам векова Немањића“. Осим природних и друштвених наука, Александар воли језике, уметности и спорт. Веома драга му је диплома Културно-просветне заједнице града Пожаревца са „Фесивала младих“.

Пуно чита и воли да пише, посебно поезију. Учествује на бројним литерарним конкурсима уз освајање похвалница, захвалница и награда. Најзначајније су му оне које је добио од дечјег књижевног часописа „Витез“из Београда, Црвеног крста града Пожаревца за песму „Крв живот значи“, Зборник књижевног стваралаштва младих из Србије и дијаспоре у издању Културног центра „Српска кућа“ из Пожаревца, у коме су његове песме, као и награде у самој Десанкиној школи. Воли спорт и тренира карате. 

До остварења једног од својих снова, уписа Математичке гимназије у Београду, са само својих 14 година, након необичне онлајн наставе, постигао је уз помоћ „Школе младих математчара“ из Београда и посвећених професора Техничке школе из Костолца.Видак Глигоријевић од 2. разреда учествује на такмичењима из математике, а његови резултати када је на такмичењу Кенгур освојио прво место, а на такмичењу Мислиша 2. У трећем разреду на Кенгуру је 3, а на Општинском такмичењу 1, док је у четвртом разреду освојио два прва места на такмичењу из математике, из такмичења Мислиша и на Окружном такмичењу. Исте године следи такмичењу у шаху где на Општинском такмичењу осваја 2. место. Већ наредне године окитио се првим местима на такмичењима Кенгур, Мислиша, Окружном из математике и Окружном из српског језика. У 6. разреду на државним такмичењима из математике био је други 2, информатике трећи, чиме осваја 5. место, а из физике бива други. Исте године на Мислиши осваја 3. и Кенгуру 1. место. У 7. разреду на Кенгуру је 1, као и на Окружном из физике, на Мислиши је 2, а на државном из математике 3. У последњем основношколском разреду на Мислиши и Државном такмичењу из математике је 3, а очекују се резултати са Државног такмичења из физике и Кенгура-математике.Вукашин Радовановић је ђак ОШ „Краљ Александар Први“, а од наредне школске године ученик Математичке гимназије. Од 3. разреда такмичи се из математике а од 6. и из физике.

Вукашинова страст према математици почела је када га је мама у 3. разреду уписала на додатну из математике у Математичкој гимназији. Тамо је, како каже,  упознао доста надарене деце  и пожелео да упише ову школу.