2017-01-18T21:35:17+01:00 18. јануара, 2017. 21:35 |

Пожаревачки пчелари: Најбројнији и најактивнији у Србији

ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА ПЧЕЛАРА ПОЖАРЕВАЦ

IMG_4259У великој сали Центра за културу протекле суботе одржана је 49. редовна годишња Скупштина Удружења пчелара Пожаревац на којој је усвојен извештај о раду Удружења за 2016. годину и план рада за ову годину. Том приликом председник Удружења Дејан Милошевић је истакао да је у 2016. години направљен историјски подвиг, јер је Удружење пчелара Пожаревац избило на првом месту у Србији по броју чланова којих тренутно има 306 и по активностима. Такође, број кошница се увећао на 14.000, а пре само четири године  било је  5 до 6 хиљада.

Милошевић

                       Милошевић

           -Пред крај календарске године реализовали смо пројекат са којим смо конкурисали код Аграрног фонда Града Пожаревца за набавку пчеларске опреме и омогућили нашим члановима да почну са израдом шећерно – медних погача које ће бити за 30 одсто јефтиније од тржишне цене и изузетног контролисаног квалитета. Иначе, мед је на европском тржишту двоструко скупљи него пре неколико година, што наравно утиче на повећано интересовање за пчеларство, тако да и ове године имамо тридесетак нових пчелара који сваког четвртка похађају школу пчеларства у сарадњи са Пољопривредном школом са домом ученика „Соња Маринковић“. Наш мед је веома тражен, међутим проблем је што не можемо да обезбедимо континуитет у снабдевању. У Србији има око 800.000 обележених кошница и у најбољим годинама једва успевамо да извеземо око 3.000 тоне меда,  остало се потроши у нашој земљи. Просечно по кошници се произведе мање од 12 килограма меда, што је веома мало када знамо да искусни пчелари на багремовој паши остварују принос већи од 20 килограма меда по кошници. Уз увођење квалитетније опреме, нових технологија и правилне едукације, могуће је у наредном периоду дуплирати производњу, казао је Милошевић.

           Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да локална самоуправа препознаје значај пчеларства за наш крај и издваја значајна новчана средства из буџета кроз разне субвенције за развој ове гране пољопривреде.

-Драго ми је да чујем да је Удружење најбројније и најактивније у Србији, јер Град Пожаревац помаже кроз субвенције и фондове и као што је то чинио у 2016. години, сигурно ће у истом обиму, ако не и више помоћи и у 2017. години, нагласио је Илић.

Илић

            Илић

Заменик председника СПОС-а Милутин Петровић је похвалио изузетну сарадњу локалне самоуправе и Удружења пчелара Пожаревац, док су о здравственом стању и контроли пчелињих друштава говорили Славонка Стокић Николић из Ветеринарског специјалистичког института Пожаревац и Соња Пауновић, шеф Ветеринарске инспекције за Браничевски округ.

Најзаслужнијим пчеларима уручена су признања. Престижну диплому СПОС-а „Проф. Јован Живановић“ добили су Дејан Стефановић, Снежана Милосављевић и Александар Павловић. Златна значка припала је Љубиши Јовановићу, Драгану Аћимовићу и Љубиши Живковићу. Повељу за успешну сарадњу добили су предузеће „Арива Литас“ и Хит радио, док је почасни члан Савеза постао Мирослав Стоичевић. Похвалнице су добили Милош Станисављевић, Ивана Ивановић, Јовица Анђелковић, Коста Лекић, Бојан Јовановић и Мирослав Савић. Захвалнице су припале Мирославу Перићу, Кристини Каљевић, Бобану Живковићу, Мирку Арсићу и Јовици Ђорђевићу.

                                                                                                   Д. Динић