Поводом расписивања конкурса за пријем ученика и кадета у војне школе, представници Војне академије и средњих стручних школа у Београду посетили су Пожаревац и ученицима завршних разреда Пожаревачке гимназије,  Економско – трговинске школе и основних школа „Краљ Александар Први“ и „Доситеј Обрадовић“ представили су услове и погодности школовања у војним школама.

Кадети Дијана Ђокић и Владимир Јовичић и потпуковник Данко Рондовић

Током промоције ученици су били у прилици да се упознају са конкурсом, начином уписа, животом и радом на Војној академији и предностима школовања у војним школама.

Од начелника Студентске службе Војне академије, потпуковника Данка Рондовића сазнајемо да је Министарство одбране расписало конкурс за пријем 105 ученика у Војну гимназију и 65 ученика у Средњу стручну школу. Војна академија примиће 175 кадета на седам акредитованих студијских програма, док ће Медицински факултет Војномедицинске академије уписати 17 кадета на студије медицине.

-Војне школе имају много предности, јер свим нашим кадетима током школовања обезбеђен је бесплатан смештај, исхрана у интернату. Такође, бесплатни су уџбеници, наставни материјал, одећа, обућа, полагање возачког испита, обука у скијању… Поред тога добијају месечну стипендију у износу од 15.000 до 24.000 динара. Најбитније за наше кадете је то што добијају врхунско образовање и стални радни однос након завршетка Војне академије. Конкурс је отворен до 31. марта и пријава се подноси лично војним школама или путем поште. Сви кандидати за упис у војне школе морају бити држављани Републике Србије, да су здравствено способни и да нису кривично гоњени, каже потпуковник Рондовић.

Са промоције у Пожаревачкој гимназији

Што се тиче пријемног испита он је обавезан за све војне школе, а у зависности од школе полажу се различити предмети. Војну академију могу да упишу ученици свих четвороразредних средњих школа који испуњавају опште и посебне услове. Кандидати морају да имају најмање добар успех и просечну врло добру оцену из владања. Пријемни испит се полаже из математике и провере физичких способности, а после тога као за све школе, кандидати морају да прођу одређену психолошку и медицинско – здравствену селекцију.

                                                                                                                   Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content