У Удружењу пензионера Града Пожаревца у коме је учлањено 5.000 најстаријих суграђана, започели су још једну нову годину заједничког рада и дружења. Пре тога оценили су прошлогодишње активности успешним. Реализовали су неколико пројеката, сарађивали са другим удружењима и локалном самоуправом, настојали да обезбеде повољне услове за своје чланове у области здравствене и социјалне заштите, организовали учешће на спортским и културним манифестацијама, излетима… речју сврстали се у ред најактивнијих и најуспешнијих у Србији. Пензионерима са малим пензијама дељени су пакети са основним животним намирницама и кућном хемијом, обезбеђени су бесплатни лекови и бесплатан превоз.


Милорад Јовановић

Председник Милорад Јовановић подсећа да је у прошлој години било проблема приликом уписа угља за пензионере. Одобрене су мање количине од требованих 15.000 тона, угаљ је испоручен за 1.459 пензионера. Након ургенција и бројних захтева додатно је одобрено још 3.000 тона, које ће бити испоручене током овог месеца. Цена по тони је иста, 4.350 динара. За наредну грејну сезону, упис угља почиње 15. јануара. Када је реч о упису огревног дрва, Јовановић објашњава да је за ову сезону само 16 чланова уписало 80 кубика.

-Током прошле године пензионерска организација је у три наврата, из сопствених средстава, својим најугроженијим члановима поделила пакете са основним животним намирницама и кућном хемијом. Успели смо да обезбедимо више од 1.300 пакета. Такође, Удружењу пензионера су у 2019. години по основу конкурса Града Пожаревца додељена средства за бесплатан превоз чланова у висини од 400.000 динара. Ово право искористило је 127 пензионера градских и сеоских насеља, рекао је Јовановић и додао да је организација из сопствених средстава за 667 чланова, током пет месеци прошле године, финансирала набавку лекова.

Чланарина  у Удружењу пензионера Града Пожаревца неће се повећавати ни ове године. За пензионере са месечним примањима до 15.000 динара, чланарина на годишњем нивоу износи 300, а за оне са примањима већим од 15.000 динара, 350 динара.

У БАЊАМА 112 ПЕНЗИОНЕРА

Посредством ПИО Фонда, у бањама широм Србије, десетодневни одмор и рекреацију прошле године из Пожаревца је користило 112 пензионера. Јовановић напомиње да је пензионерско удружење у овом случају само сервис преко кога неопходна документација стиже на адресу ПИО Фонда.

Удружење је у 2019. реализовало пројекте који се односе на реконструкцију тоалета, као и на замену подова и инвентара у Клубу пензионера. Уређене су и пензионерске просторије у Брадарцу, Барама и Живици.

Захваљујући средствима Града Пожаревца купљени су компјутер и штампач.

ОСНОВАН МЕСНИ ОДБОР БУСИЈЕ – МЕМИНАЦ

У низу прошлогодишњих активности су и бројне трибине на којима су говорили стручњаци Центра за социјални рад, као и Школа рачунара у оквиру које су се пензионери обучавали у познавању основних рачунарских програма.

 – Желим да истакнем да је Удружење пензионера Града Пожаревца основало још један месни одбор под називом Бусије – Меминац, који припада Месној заједници „Горња мала“. Заједно са новооснованим, пензионерска организација сада има 20 месних одбора. У оквиру планираних активности, током прошле године, у сарадњи са Домом здравља, сваког првог четвртка у месецу, у просторијама Удружења организовани су бесплатни превентивни прегледи – мерење шећера у крви и крвног притиска. Осим тога, наши чланови учествовали су на Олимпијади старих у Врњачкој Бањи која је окупила око 800 пензионера из целе Србије и иностранства, као и на градској спортској манифестацији у Пожаревцу под називом „Забрањено старење“ где смо у такмичарској дисциплини у бацању пикада освојили пехар, истиче председник Јовановић који је прошле године изабран за члана Извршног одбора Савеза пензионера Србије.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content