Нови медицински апарати, ЦТ скенер, дигитални рендген апарат са двоструком функцијом и санитетско возило су од понедељка на располагању пацијентима пожаревачке Опште болнице. Милион евра за ове најсавременије апарате издвојило је Министарство здравља.

Тим поводом болницу је посетио ресорни министар у Влади Србије Златибор Лончар и заједно са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем и директором болнице др Данком Николићем уверио се да ће апарати бити коришћени за побољшање услова лечења пацијената из Браничевског округа.

– Новим скенером се омогућава да много пацијената из региона буде прегледано без одласка у Београд. Скенер је великог капацитета и са њим ће се радити у две смене, чим се обуче здравствени радници. Министарство је, протеклих година, омогућило специјализацију великог броја лекара и они су ти који ће радити и читати снимке и на време откривати болести. Договор је да се овај скенер максимално користи. Спремни смо да додатно ојачамо кадар и биће још специјализација из радиологије, рекао је министар Лончар.

Стари болнички скенер остаће у употреби за хитне случајеве и пацијенте ковид болнице.

Други апарат изузетног капацитета који је набављен за пожаревачку болницу је рендген који ће већ од понедељка моћи да се употребљава за пацијенте.

Пожаревачка болница је добила на коришћење и санитетско возило. Вредност му је са комплетном опремом око 64 хиљада евра.

         У изјави за медије директор болнице др Данко Николић је набавку вредних апарата назвао „круном сарадње“ са Министарством здравља и подсетио да је болница, иако у ковид систему, успела да сачува зелену зону за друге пацијенте:

-Оно шта нам још следи је да обучимо наш кадар да се припреми и ради на овом скенеру да би га максимално искористили и да не би наше пацијенте слали у друге центре. Боља дијагностика је услов за боље лечење. Рендген је изузетно вредан и други је оваквог квалитета и по могућности у Србији.

Директор Николић је за крај марта најавио отварање зграде нове болнице. Такође, до 15. марта, речено је, биће завршена нова трафо станица која ће потпуно покрити потребе болнице и обезбедити квалитетно снабдевање струјом.

Инвестиционо, трафо су покрили су Болница и Град Пожаревац. Градоначелник Саша Павловић је подсетио да је локална самоуправа у протекле три године у болницу уложила око милион евра. За нову трафо станицу из буџета Града издвојено је 300 хиљада евра, рекао је Павловић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content