Ученици Основне школе „Краљ Александар Први“ освојили су друго место у категорији „лего роботике” у укупном пласману на Националном такмичењу „First Lego League Challenge“, као и пласман на Међународно такмичење у Словенији. Такмичење је одржано, 11. фебруара у Шапцу, а деца су имала прилику да се играју са лего коцкицама на мало другачији начин.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић честитао је ученицима и наставницима који су узели учешћа на овом такмичењу, а ђаци су му представили њихов идејни пројекат.

Павловић је посебно истакао успех ученика, јер су победили далеко искуснију децу из средње школе.

 – Изузетено сам поносан на ову децу, јер су показали  један креативни дух, али и то да у себи имају дозу будућих креатора, програмера и привредника. Представили су нам и једну посебну идеју  коју имају у вези играња шаха за особе са инвалидитетом. Идеју имају, концепт, патент, а Град Пожаревац ће им обезбедити финансијска средства да набаве материјал и заврше пројекат, како би нас достојно представили на Међународном такмичењу 16. марта, рекао је Павловић истакавши да је сигуран да ће међу овом децом једнога дана бити програмера, инжењењера, графичара и предузетника.

Заслуге за успех иду и наставници математике,  ментору на такмичењу, Марији Костић, као и помоћници директора Наташи Николић Гајић, које су вредно радиле и припремале децу за такмичење.

Костић истиче да је циљ овакве врсте такмичења да подстакне децу и младе да експериментишу, развијају своју креативност и програмерске вештине.

-На такмичењу је учествовало десет ученика који похађају седми и осми разред. Дуго смо се припремали за ово такмичење. У Словенији ћемо се представити са иновативним пројектом „Шах на глас“. Ученици су смислили шах на коме се фигуре померају помоћу гласа, како би помогли ученицима са инвалидитетом, те се, на говор, саме фигуре померају помоћу сензора, магнета и матичне плоче која је уграђена, објаснила је Костић.

                                                                                                И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content