2020-08-28T09:04:19+02:00 28. августа, 2020. 09:04 |

Позив новим студентима

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу део је система Академије техничких струковних студија Београд. У саставу Академије су још три београдске високе школе. Нови назив ВТШСС која дуже од 4о године образује инжењерски кадар у Браничевском округу је Одсек примењених инжењерских наука.
На ВТШСС, односно Одсеку примењених инжењерских наука постоји пет студијских група: Заштита биља, Електротехника и рачунарство, Машинство, Заштита животне средине и Прехрамбена технологија и нутриционизам. Школовање траје три године.
Након првог уписног рока организованог у јулу, остало је за септембарски рок 27 слободних места у свим групама на буџету и стотинак за самофинансирајуће студенте. Иначе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС за школску 2020/2021. годину је одобрило 150 места за буџетско студирање и 130 за самофинансирајуће студенте. Школарина је непромењена већ неколико година и на годишњем нивоу износи 55000 динара, а може да се плаћа у ратама.
Највеће интересовање студената за упис у првом року је владао за смер електротехника и рачунарство. Ту је на буџету остало тек једно упражњено место. Више места има на машинству, затим заштити животне средине, прехрамбеној технологији и нутриционизму. На пољопривреди, односно студијској групи Заштита биља остало је највише непопуњених места на буџету – 12.
Пријемни испит ће према речима директора ВТШСС, др Владана Ђулаковића, бити организован према распореду објављеном на конкурсу из математике, хемије или биологије зависно од смера и уз обавезно коришћење заштитних средстава.

ПОЧЕТАК ЗИМСКОГ СЕМЕСТРА

 

 Др Владан Ђулаковић

За студенте иначе, септембарски испитни рок 2020. године је почео 24. августа. Уобичајеног пријављивања испита нема због здравствене ситуације. Пријаве могу да се преузму са сајта школе, одшатампају и попуне. Ко нема могућности да преузме пријаву електронски, може је узети на сам дан испита на портирници. Попуњене пријаве се предају професору на самом испиту. Утолико се овај рок разликује због пандамије од ранијих, подсећа директор Одсека за примењене инжењерске науке (ВТШСС), др Владан Ђулаковић. О начину како ће се одвијати настава у зимском семестру, директор Ђулаковић каже да Школа већ има искуства:
– Мере Владе Републике Србије у вези здравствене заштите ће се поштовати и студенти би у школу требало да долазе са маскама. Зимски семестар за бруцоше почиње 1. октобра. Уколико то буде могуће, организоваћемо свечану поделу индекса, ако не, студенти ће их добити на други начин. У организовању наставе у овим условима већ имамо искуства, предавања ћемо одржавати електронским путем и студенти ће имати контакте са професорима. По могућству ћемо организовати и нека предавања у школи. Мало ће теже бити организовати вежбе, нарочито из хемије и електротехнике у лабораторијама.
Вежбе које су у настави неопходне, по речима директора ВТШСС, организоваће се са мањим групама студената да би се испоштовале мере заштите.

                                        Д.Деурић