Пре нешто више од годину дана Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ покренуло је кампању легализације дивљих прикључака на градску водоводну и канализациону мрежу. Процењује се да у Пожаревцу има укупно око 3000 таквих прикључака. При томе, број бесправних прикључака на канализацију  је далеко већи него на водовод. Александар Димитријевић, директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“  каже да су обезбеђене погодности за  легализовање.

-Дали смо олакшице за закључивање уговора, али се до сада пријавило тек 230 корисника који су уведени у евиденцију.  Одзив је лош, мада смо се потрудили да код Банке Поштанска штедионица обезбедимо врло повољне кредите за плаћање. Корисник који одлучи да легализује прикључак може да подигне кредит на период од три године уз најнижу могућу камату.

Цена легализације прикључка је 36.000 динара. То су трошкови увођења у евиденцију, таксе и техничког прегледа инсталација. У „Водоводу“ настоје да све проблеме око легализације решавају договорно и зато се не користе законске казнене мере:

–  Имамо право по Закону о комуналној делатности и Одлуци о делатности водоснабдевања и канализације да од бесправних корисника наплатимо штету у износу трогодишњег просека у граду за сваки прикључак. То не желимо да радимо, хоћемо да легализујемо све прикључке и уведемо ред у систем управљања. Такође, постоји и право да Комунална полиција, по утврђеном стању, на лицу места изда мандатну казну у износу од 50.000 динара. Ми то не практикујемо, покушавамо да договорно решавамо ту врсту проблема.

ГУБИЦИ И ФАБРИКА ОТПАДНИХ ВОДА

Александар Димитријевић

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ бележи доста губитака на основу великог броја нелегалних прикључака, каже Димитријевић и додаје:

-Само на основу броја нелегалних прикључака предузеће има годишњи губитак преко 7 милиона динара. С друге стране, то није коректно према 20.000 корисника који су платили прикључке и уредно плаћају рачуне. Осим што је то административни, то је и технички  проблем. Долази до случајева да људи пријављују плављења да би се тек онда утврдило да су на нелегалним и технички лоше изведеним прикључцима. Не само што је то проблем предузећа, већ и доводи до штете комшијама и околини.

Иначе, Град Пожаревац и ЈКП „Водовод и канализација“ имају обавезу да по уговору са Развојном банком Немачке и Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Србије уведу све кориснике у легалне токове пре почетка изградње фабрике отпадних вода. Немачка KFW банка и Министарство покривају финансијски већи део ове инвестиције у облику гранта. По плановима и студији која је урађена за изградњу фабрике, до 2027. године треба да се прикључе и нови корисници, сви они који сада проблем канализације решавају преко септичких јама. „Водовод“ мора да створи услове да се сви привежу на градску канализациону мрежу:

-Максимално морамо мрежом да покријемо град и затворимо септичке јаме тако да до 2030. године број домаћинстава који користе јаме падне испод један одсто. Са те стране имамо две обавезе, да легализујемо постојеће прикључке и да затворимо септичке јаме и уведемо у систем нове кориснике.

Милион кубика воде месечно

Потрошња воде у Пожаревцу је 2017. године била око 18.000 кубика дневно, да би лета 2022. порасла на  26.000 кубика. То је око милион кубика потрошње месечно што је изузетно много за град величине Пожаревца. 

ВОДА СЕ МАЊЕ ТРОШИ 

После тромесечне суше и рекордне производње, потрошња воде је у септембру пала за 2500 кубика на дневном нивоу. То је показало, каже директор ЈКП „Водовод и канализација“, да се вода за пиће током јула и августа нерационално трошила за расхлађивање и прање тротоара, дворишта, пуњење и допуњавање базена којих је у Пожаревцу велики број.

Ових дана дневна потрошња се креће између 22.800 и 23.000 кубика. У сезони смо испоручивали и 26.000 кубика. Ноћна потрошња је такође пала за више од хиљаду кубика воде, каже Димитријевић.

Интервенције на мрежи до којих је летос долазило због хаварија и високог притиска у цевима се такође смањују са потрошњом воде. Месечно је раније било и преко 90 интервенција што је „Водовод“, са ограниченим бројем екипа тешко могао да испрати. Сада је број интервенција пао испод 50 месечно и то овом предузећу омогућава да до зимског периода доведе мрежу у стабилно стање. 

Пуцања се и даље најчешће дешавају на кућним прикључцима. Већина их је у Пожаревцу веома стара и често кварови не могу да се поправе, већ морају да се замене што изискује прилично времена јер је реч о поцинкованим цевима. На главним цевоводима је било мало интервенција, тек три, на путу према Ћириковцу, Драговцу и у Зеленгорској улици.

Вода са изворишта „Кључ“ и „Меминац“  је бактериолошки и хемијски исправна за пиће, што потврђују и анализе које ради Завод за јавно здравље у Пожаревцу. Нитрати нису били проблем ни при великој потрошњи, па се и сада држе доста ниско испод дозвољених количина. 

Опрема за нове бунаре, који су бушени на стотинак метара дубине и имају изузетно квалитетну воду се још очекује:

-Пумпе су наручене и треба да стигну за петнаестак дана. Теже је за електронику јер се на тржишту једва налази, али рачунамо да се до 15. октобра три бунара заврше и укључе у водоснабдевање, каже Димитријевић.

На потезу водоизворишта до краја ове године треба да се избуше још четири дубока бунара. Нови бунари ће побољшати квалитет пожаревачке воде јер су анализе показале да је скоро деминерализована и није тврда. Такође на овај начин  обезбедиће се неопходне количине воде јер потрошња у Пожаревцу расте.

                                                                                                           Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content