Канцеларија председнице Владе, у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), позива запослене и незапослене граћане/грађанке Србије да се пријаве за програм преквалификација за информационе технологије.

Програм обуке осмишљен је са циљем да брзо допринесе понуди талената на тржишту рада. Програм спроводи Национална служба за запошљавање под покровитељством Владе Републике Србије.

Потенцијални кандидати ће полагати тест ИТ способности и потенцијала за рад у ИТ-у, на основу ког ће бити рангирани. Циљ програма је да обучи људе који одговарају потребама индустрије, које ће бити утврђене на основу анкетирања компанија.

Како се наводи, програм је врло исплатив, јер ће новозапослени програмер кроз порезе вратити износ уложен у обуке за око 6 месеци. Просечна почетна плата запослених из прве пилот фазе је око 45.000 динараСа више од 30 посто запослених на позицијама програмера из прве пилот фазе преквалификација, инвестиција се враћа држави кроз порезе и доприносе за мање од годину дана, док је целокупан ефекат на економију Србије много већи.

Претходни пилот програм је урађен у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП). Пројекат се састојао из две фазе – у првој пилот фази је учествовало 100 полазника и 4 организатора обука. У другој фази учествује још 700 полазника, чије су обуке завршене током лета 2018. године.

Извор: srbija.gov.rs/

Share.

Comments are closed.

Skip to content