Пожаревачка позоришна продукција у недељи за нама имала је, жаргонски речено, успешну офанзиву на Београд.

Глумачка екипа “Ожалошћене породице” на сцени Театра “Вук”

Наиме, у распону од пет дана у главном граду су три пута изведени комади које уз ауторску и глумачку екипу потписује и Центар за културу Пожаревац, а скупа везује велики Бранислав Нушић.


ПУТ ВЕЛИКАНА

Прва у низу је представа „Пут великана“ која је у уторак 18. јануара доминирала сценом „Раша Плаовић“ Народног позоришта. Овај комад Бошка Пулетића у режији Весне Станковић већ сутрадан изведен је и у позоришту „Славија“. Подсећања ради, реч је о тексту који говори о  дану који се одвија уочи смрти Бранислава Нушића када његови блиски пријатељи из света позоришта долазе да га обиђу и орасположе. Занимљиво је да глумачку екипу у саставу Лепомир Ивковић, Тијана Вишковић, Бошко Пулетић, Весна Станковић, изузимајући Соњу Кнежевић чине професионални позоришни посленици који потичу из пожаревачког краја. „Пут великана“ у заједничкој продукцији Центра за културу Пожаревац и Удружења „Артиста“ уз подршку Града Пожаревца имаће још једну изведбу у „Славији“ 7. фебруара.

ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА

Београдску публику освојила је и пожаревачка представа „Ожалошћена породица“. Вечна Нушићева комедија у специфичној редитељској визији Драгане Данде Стојановић изведена у петак 21. јануара на сцени Професионалног театра „Вук“ потврдила је да аматерско стваралаштво града Пожаревца иде у корак са професионалним остварењима. Знани ликови лажног морала и невеште жалости за почившим у подели: Благоје Савовић, Драгана Данда Стојановић, Зоран Матијевић, Гордана Митић, Милан Илић, Зоран Стаменковић, Наташа Илић и Драган Николић, сјајно су пренели сопствени духовни елан и таленат доказавши да је Нушићева визија настала пре једног века актуелна и данас откривајући како у сржи комедије лежи горка охолост људске нарави.  Пуна сала и дуготарајан аплауз Београђана упућен сценским мајсторијама чланова позоришта „Миливоје Живановић“  говоре да „Ожалошћена породица“ из Пожаревца још дуго може да анимира публику широм Србије.

Влада Винкић

  Фото: Р.Мирчић

Share.

Comments are closed.

Skip to content