Након наступа Аматерског позоришта „Жанка Стокић“ Велико Градиште представом „Поштени провалник“ и ансамбла Дома културе „Влада Марјановић“ Старо Село комадом „Жоржета“, у оквиру 14. Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ на Великој сцени Центра за културу Пожаревац позоришној публици и жирију вечерас се представљају драмски ентузијасти Центра за културу  „Драган Кецман“ Кучево  делом „Каскадер“.

Жири овогодишње Смотре у саставу редитељ и позоришни педагог Александар Волић, директорка Пожаревачке гимназије Данијела Жуковски и директорка Медицинске школе Пожаревац Тина Капларевић нема ни мало лак задатак, али је своје одлуке донео професионално и по савести: прве вечери након одгледане представе „Поштени провалник“ за Глумицу вечери прогласио је Марину Милићевић, док је Глумац вечери Ненад Михајловић Гоја. Након синоћњег комада „Жоржета“ титулу Глумица вечери понела је Милица Пешић док је  Глумац вечери Горан Милановић.

Ко ће се још од позоришних аматера наћи у трци за титуле Најбољи глумац и Најбоља глумица, а која представа бити најбоља на  овогодишњој 14. Смотри драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“, знаће се у суботу 4. децембра након одгледане последње представе у такмичарском низу. Биће то „Не очајавајте никад“ Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ у Петровцу на Млави, након чега ће бити уручене награде.

Достојно обележје Живки Матић

По традицији која прати Смотру „Живка Матић“,  јуче су  Старом пожаревачком гробљу представници Града Пожаревца и Центра за културу Пожаревац, положили венце и упалили сцеће на новопостављено спомен обележје уваженој глумици. Почаст Живки Матић, рођеној и након богате каријере преминулој у Пожаревцу, одали су председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, секретар Скупштине Града Анђелка Оташевић, директорка Центра за културу Галина Перић са сарадницима Бојаном Гачевићем, Предрагом Пауновићем и Бојаном Николићем, потом  чланови Позоришта „Миливоје Живановић“ Весна Рајковић и Зоран Живковић, Александар Волић, председник жирија овогодишње Смотре као и директор ЈКП „Комуналнле службе” Марко Марјановић.

Ове године реализована је намера да се гроб ове свестране глумице достојно обележи, тако да је на месту њеног вечног починка подигнут надгробни споменик адекватан заслузи Живке Матић која је изванредним креацијама током глумачке каријере одушевљавала позоришну, филмску, радијску и телевизијску публику широм некадашње Југославије. Споменик су подигли Град Пожаревац и Центар за културу Пожаревац.   

По традицији која прати Смотру, најбоља представа ревијално биће изведена фебруара 2022. у част победника наредних Сусрета варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир“.

Почетак вечерашње такмичарске представе „Каскадер“ Центра за културу  „Драган Кецман“ Кучево је у 20.00 часова, док се улазнице могу купити на билетарници Цента за културу Пожаревац.

Влада Винкић

Фото: Бојан Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content