2021-10-18T09:36:57+02:00 18. октобра, 2021. 09:36 |

„Позоришни портрети” и „Калибар 35“ у Милановцу

Културни центар Горњи Милановац током минуле недеље био је стециште два значајна догађаја у чијем средишту су били пожаревачки културни посленици. Наиме, у оквиру обележавања 51. године постојања ове горњомилановачке институције у Модерној галерији најпре је отворена изложба фотографија „Позоришни портрети” Бојана Николића а потом промовисана књига „Калибар 35“ коју уз Драгог Ивића потписује Данко Боројевић.

Уредник ликовног програма Радош Гачић говори на отварању Николићеве изложбе

Изложбу фотографија Бојана Николића, која обухвата портрете око шездесет професионалних и аматерских глумаца – учесника четири пожаревачка фестивала отворио је уредник ликовног програма Културног центра Горњи Милановац Радош Гачић а посетиоцима су се овом приликом обратили и Бојан Гачевић уредник програма Центра за културу Пожаревац као и сам аутор Николић који је објаснио како су у периоду од 2010. до 2019. настали ови драгоцени уметнички радови. Иначе, ово је прва поставка „Позоришних портрета“ коју ће у наредних десетак дана видети публика ван Пожаревца.

П.Лошић и Д. Ивић промовишу „Калибар 35“ у окружењу Николићевих фотографија

У истом простору окруженом глумачким портретима насталим кроз Николићев објектив, одржана је промоција  књиге „Калибар 35“ Драгог Ивића и Данка Боројевића О овом репрезентативном издању са аутором,  филмским, позоришним и књижевним критичарем Драгим Ивићем говорио је пр Културног центра Горњи Милановац Предраг Лошић. Реч је о делу кога чине одабрани прикази и огледи из новије историје совјетског, југословенског и америчког ратног и патриотског филма са посебним акцентом на ракурсе и начине којима је путем филмске уметности формирано колективно памћење људи двадесетог века.

Влада Винкић

Фото: Култрни центар Гоњи Милановац