Попуњено у Медицинској, Политехничкој и Гимназији – Слободних места има у Пољопривредној и Економско – трговинској школи у Пожаревцу и Техничкој школи у Костолцу.

 

После првог уписног рока у средње школе на подручју Града Пожаревца остало је још нешто слободних места за прваке који нису могли да конкуришу или нису добили жељено занимање. Нешто више слободних места има за четворогодишња занимања што доводи до закључка да пожаревачки ђаци не „беже“ од занатских струка.

           -То је одраз реалног програма уписа и жеље ученика да што пре уђу у свет рада, јер родитељи немају довољно новца за наставак школовања, каже Драшко Грујић из Школске управе у Пожаревцу. План уписа се, додаје, ради према броју ученика који завршавају осми разред, међутим, не знамо унапред колико ће овдашња деце да оде на страну, а колико њих ће из других подручја да дође у Пожаревац.

           Већина од 726 осмака, који су положили завршни испит уписала је жељено занимање, што је потврда добре уписне политике, која прати и број ученика али и касније могућности запошљавања и наставка школовања.

                                    МЕСТА ЗА ЈОШ 94 УЧЕНИКА

 

           За август, односно други уписни рок остала су 94 слободна места у три школе. У Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“  непопуњена су два одељења четвртог степена – пољопривредни и прехрамбени техничар, док је за ветеринарске техничаре упис завршен. Нешто слободних места има на трогодишњим занимањима, цвећар – вртлар, пекар и месар. У Економско – трговинској школи у Пожаревцу остало је тек 7 места за упис у први разред на занимању конобар у трогодишњем трајању. Ова средња школа, иначе, укупно у први разред уписује 240 ученика, 5 одељења четвртог степена економског, финансијског, комерцијалног, туристичког и трговинског усмерења у звању техничар и 3 одељења трећег степена на занимањима кувар, трговац и конобар. У Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу, у првом уписном року расписан је конкурс за електротехничаре процесног управљања, електротехничаре рачунара и електротехничаре енергетике. На подручју рада – машинство и обрада метала – уписивани су техничари за компјутерско управљање машинама, машински техничари моторних возила и техничари машинске енергетике. Ова школа увела је праксу дуалног образовања што је новина за наш школски ситем за механичаре моторних возила. Слободних места има на машинским усмерењима.

           Драшко Грујић напомиње да у августовском року слободна места прво попуњавају они ученици који први пут конкуришу и да после тога незадовољни који су уписани у јуну могу да траже премештај што је у надлежности самих школа.

Једина уметничка школа              

           Једина средња уметничка школа у Пожаревцу је Музичка школа „Стеван Мокрањац“. За школску 2018 / 2019. расписала је конкурс за укупно 24 ученика, по 8 музичких сарадника, музичких извођача и дизајнера звука. Примљено је 19 ученика и у овој школи нема другог уписног рока, потврдио нам је Зоран Марић, директор. За музичку као и све уметничке школе у Србији, полаже се пријемни испит пре завршног испита у основној школи, који овде није пресудан за упис мада се бодује успех из ранијег школовања. У зависности од одабраног смера, на пријемном су се полагали солфеђо и теорија музике, односно свирање на одабраном инструменту.

                                          ПОПУЊЕНЕ УПИСНЕ КВОТЕ

У сваком случају, уписна квота у јуну је потпуно попуњена у Медицинској, Политехничкој школи и Гимназији. Медицинска школа за коју годинама влада велико интересовање, уписала је 4 одељења четвртог степена, по једно медицинских сестара – техничара, медицинских сестара – васпитача, зубних и фарамацеутских техничара. Праг знања за упис, односно број бодова је био веома висок, и како каже руководилац Школске управе Пожаревац, мр Велиша Јоксимовић, многа деца из Пожаревца су отишла у медицинске школе у Београду за које је требало сакупити мање поена. У овом уписном року у потпуности је испуњен број ученика првог разреда и у Политехничкој школи, како на четворогодишњем тако и на трогодишњем нивоу. Примљено је 150 ђака, 60 на четвороразредно школовање у звању техничар друмског саобраћаја и 90 троразредно. Изненађења није било ни у Пожаревачкој гимназији где се обично у првом року попуни планом предвиђени број ученика – 180.  

           Иначе, на завршном испиту, који се састоји из три теста, српског, математике и комбинованог, пожаревачки основци су показали стандардно знање.

 

                                                                                                                        Д. Деурић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content