Ове године, традиционално, школска година у Србији почиње 1. септембра. У четвртак ујутру ученици основних и средњих школа ући ће у своје учионице у којима ће се настава одвијати на непосредан, класичан начин. Одлуку о поласку и одвијању наставе у учионицама, донели су стручни тимови Министарства просвете и Института „Батут“ уз поштовање епидемиолошких мера које су због короне прописане. О припремама за почетак школске године, др Велиша Јоксимовић, начелник Школске управе за браничевски и подунавски округ у Пожаревцу каже:

-Све школе на подручју Управе спремне су за почетак наставе. Извршене су организационе и стручне припреме и школска година почиње према календару као и сваке, у складу са законом, интонирањем државне химне. Што се тиче првог разреда, све средње школе су формирале одељења у складу са планом уписа. Имамо врло мала одступања у односу на план уписа и задовољни смо како је протекао ове године.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је, потврдио је начелник Јоксимовић, велики број рачунара за све основне школе. Пред почетак школске године стигло је око 200 рачунара, и очекује се још 400 компјутера:

-Све школе су такође добиле опрему за дигиталне учионице, лаптопове и видео бимове. Министарство просвете континуирано ради на опремању школа за увођење дигиталне писмености на квалитетан начин. Рачунари, према програму, у школе стижу у четири фазе.

ИЗМЕНА ЗАКОНА О ЗАВРШНОМ ИСПИТУ

Начелник Школске управе каже да ће 1. септембра ове, почети да се ради план уписа за следећу школску годину. Провериће се могућности да се у складу са захтевима привреде уврсте нови профили и ускладе са интересовањем ученика и родитеља. Очекују се и измене закона о полагању завршног испита у основним школама о чему Јоксимовић каже:

-Предлог је да трећи тест не буде комбинован, него да ученици бирају један од предмета, физику, хемију географију, биологију, историју… То би била једна измена, а очекујемо и да ћемо имати другу везану за општу матуру у средњим школама. Реч је о пробној матури што је такође системска ствар у припреми матуре која ће се увести 2024. године.

Школска управа у Пожаревцу, у сарадњи са школама, ради на збрињавању технолошких вишкова, додаје др Велиша Јоксимовић:

-Школска управа ће то успешно решити. Имаћемо састанке са директорима свих школа и ту ћемо се непосредно договорити о послу за све.

Д. Деурић

 

Упис првака по рејонском принципу

 

У Пожаревцу је покренут пројекат у коме учествује и Школска управа, а који се односи на извршење реорганизације територије града и школа да би се знало која улица припада којој школи. Прваци се и сада уписују према месту становања, а пројекат је покренут због ширења града, каже Велиша Јоксимовић:

-Правилник о организацији града Пожаревца је последњи пут донет 1986. године тако да има много нових улица које нису унете у план. Зато се ради реорганизација. Према садашњим прописима ученици се уписују у најближу школу, једино ако има места, имају могућност да се упишу у било коју другу школу на територији Србије. Услов је да се такав захтев поднесе до краја фебруара за наредну школску годину.

Share.

Comments are closed.

Skip to content