2021-09-13T11:09:12+02:00 13. септембра, 2021. 11:09 |

Предесник Нединић о епидемији, пројектима, туристичкој сезони

Председник Општине Петровац на Млави Душко Нединић говорио је на конференцији за медије о актуелним темама као што су почетак школске године, епидемиолошка ситуација, туристичка сезона и пројекти у петровачкој општини.

Нагласио је да је број заражених у порасту:

– Међу оболелима има како млађих, тако и старијих особа. Такође, међу оболелима има и вакцинисаних особа, али оно што је евидентно је да су код таквих пацијената у питању блажа клиничка слика. Око четрдесетак особа је на болничком лечењу и они се махом налазе на лечењу у Крушевцу,  рекао је председник Општине наглашавајући да је ситуација таква да је сасвим извесно да ће поново бити отворено ковид одељење и у петровачкој болници, истакао је и позвао на придржавање прописаних мера, како је рекао „нарочито због школске деце, како им  корона не би украла још једну годину школовања“.

Председник се осврнуо на туристичку сезону говорећи о зони Мало Лаоле – Ждрело – Крилаш, која, превасходно захваљујући бањи Ждрело, представља окосницу понуде:

– Идеалан положај Ждрела на уласку у Гроњачку клисуру неопходно је туристички активирати, а затим и уообличити читаву понуду разним садржајима. Савремено уређена пешачко – бициклистичка стаза која повезује сеоска домаћинства на потезима Бистрица – Мало Лаоле – Ждрело – Шетоње управо је део тог плана и један од битних аспеката туристичке инфрстаруктуре. Захваљујући одличној сарадњи са Министарством привреде ми ускоро приводимо крају инвестицију вредну скоро 60 милиона динара, подсетио је.

Нединић је говорио и о пројекту санације, затварање и рекултивације постојеће несанитрарне депоније „Свине“. Укупна вредност овог пројекта је око 50 милиона динара, учешће Општине је око 17 милиона динара, а остатак финансира Министарство заштите животне средине. У току је јавна набавка за извођача радова и надзорни орган.

Ускоро почиње санација и адаптација објекта школе „Света Михајловић” у Табановцу. Укупна вредност радова је око 14 милиона динара, финансирају се делом из Кабинета министра без портфеља задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина,а делом из општинског  буџета. Почетак радова очекује се  у другој половини септембра након потписивања уговора са извођачем радова.

Говорећи о сталним радовима на обезбеђивању насеља општине од елементарних непогода Нединић је истакао да је протекле седмице завршена  брана у насељу Добрње, који су у сарадњи са Водопривредом Пожаревац изведени по хитном поступку.