СТО СЕДАМДЕСЕТ  ГОДИНА ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКЕ ШКОЛЕ У ПОЖАРЕВЦУ

Економско-трговинска школа је школа са дугом традицијом, старом 170 година. Основана је давне 1850. године као Пословно-трговачка школа и свих ових  деценија успешно школује генерације ученика трговинске, економске, грађевинске, занатске и угоститељске струке.

 


У складу са околностима у којој се нашла читава планета због здравствене угрожености изазване коронавирусом, више него завидна годишњица, седамнаест деценија од оснивања Економско трговинске школе 23. маја, није обележена традиционалним програмом, приредбом ученика и пратећим садржајима. Ипак школска година која је при крају остаће посебно убележена у аналима ове образовне установе која је по традицији и дуговечности другооснована у Србији, одмах иза београдске. 

Сибинка Живановић, директорка Економско трговинске школе,  честитајући ученцима и колективу Дан школе, истакла је:

Сибинка Живановић

– У дугој историји школе, у неколико наврата било је тешко одржати континуитет наставе када ни ученицима, ни наставницима, ни нашем народу није било лако. То су ратне године током двадесетог века и на крају самог двадесетог века. Ову 2020. годину памтићемо по великој кризи изазваној коронавирусом. Од проглашења ванредног стања у земљи, наставу смо организовали  у онлајн окружењу, што  у почетку није било лако али су се и наставници и ученици брзо прилагодили условима. Учење путем друштвених мрежа, уз помоћ образовних платформи и веб алата, има бројне предности, али и мане. Но, у невероватно кратком року све је кренуло својим током: наставници шаљу ученицима наставне материјале, задатке за вежбање, ученици раде домаће задатке, презентације, тестове знања… Стална комуникација и интеракција допринели су да се уоче предности савремених технологија које пружају могућност за учење на даљину, а највећа предност оваквог начина рада је доступност садржаја и информација из различитих извора, мултимедијалност наставних садржаја, олакшана индивидуализација наставе, развијање дигиталних компетенција ученика, који се, искрено речено, до сада нису у оваквом обиму  користили у сврху образовања, истакла је директорка Сибинка Живановић али додала  да је жива реч наставника и класична настава у учионици незаменљива. Школа је и васпитна а не само образовна установа, у школи се ученици друже, забављају, зато учење на даљину не може да замени школу, али је адекватна допуна непосредној настави.

Како је акценат ове школске године диктиран ванредним околностима,  педагог школе Сања Новаковић спровела је анкету и обрадила податке о квалитету наставе на даљину.

– Резултати анкетирања ученика и наставника показују у великом проценту задовољство ученика и родитеља наставом на даљину. Због тога сам веома  поносна на своје колеге и ученике, које овим путем похваљујем, а који су успешно организовали и реализовали овај вид наставе. Такође, захваљујем се родитељима на разумевању и сарадњи, пријатељима школе, приватним и јавним предузећима и установама, Школској управи, члановима Школског одбора и локалној самоуправи, који нам помажу да реализујемо своје планове, остварујемо своје циљеве, а ученици у атмосфери поверења, уважавања и толеранције стичу квалитетна и трајна знања.  Најважније је да сви ученици успешно заврше школску годину, да остану здрави и весели, постану добри људи спремни да наставе своје образовање, да се усавршавају, да чувају себе и своје породице, закључила је директорка Економско-трговинске школе у Пожаревцу Сибинка Живановић.

Инвестиције

Значајна годишњица захтевала је и одређене инвестиционе активности. У школи је од прошлог маја до данас извршена реконструкција инсталација за грејање и хидрантску мрежу у новој школској згради, што је финансирао Град Пожаревац. 

-Урађен је пројекат препарцелације и пројекат санације фасаде старе школске зграде, очекује нас израда још неких пројеката за које су такође издвојена средства из буџета Града Пожаревца који је омогућио и куповину намештаја, компјутерске опреме и мултимедијалне табле за нови информатички кабинет, намештаја за медијатеку, библиотеку и одређена наставна средстава, таблета за наставнике за потребе вођења електронског дневника. Иначе, посебно се радујемо чињеници да ћемо ускоро почети са изградњом новог спортског терена у школском дворишту, такође финансираним од стране Града,  каже директорка Живановић.

ОНЛАЈН ТАКМИЧЕЊА

Као и сваку и ову школску године одликовале су бројне ваннаставне активности: семинари, угледни часови, радионице, трибине, предавања, сајмови, изложбе, посете квизови, спортски турнири, школска такмичења, учешће на општинским и окружним и националним такмичењима, стручне посете, приредбе и ђачке екскурзије, а за посебну похвалу је оснивање ученичке задруге „Хоризонт“.  

– Нажалост, због проглашења ванредног стања нису одржана републичка такмичења из стручних предмета за која су се наши ученици припремали. У  другом полугодишту ученици су учествовали на онлајн националном такмичењу „Титан“ и онлајн полагање за Пасош предузетничких вештина. Уз ЗУМ апликације, Вибер и Гугл учионице, одржаване су седнице одељенских већа, Наставничког већа, Ученичког парламента, састанци одељенских старешина и Савет родитеља, додаје Живановић истичући да су у току су припреме ученика за полагање матурских и завршних испита као и припреме за полагање пријемних испита из појединих предмета.

Упис у Економску школу 

У наредној школској години Економско-трговинска школа Пожаревац пружа шансу ученицима основних школа да се определе за следећа занимања: економски техничар, финансијски администратор, комерцијалиста, туристичко хотелијерски техничар и  трговински техничар. Школовање за ове смерова траје четири године и свако одељење имаће по 30 ђака.  Ту су и смерови трговац, конобар и кувар за које школовање траје три године док је број ученика такође је 30. 

За ученике свих образовних профила редовно се организују стручне посете: од факултета  и високих школа, преко Народне банке, тржним центрима “Плаза”, “Ушће”, до посета сајмовима туризма, зборовима туристичкиих и угоститељских радника. Иначе, уз  бројне секције, ученицима се у школи пружа прилика да своја интересовања и таленте покажу кроз учешће у манифестацијама као што су  „И ја имам таленат”, квизови опште културе као и из  области стручних знања, потом драмске представе, спорт …

 

Тим за каријерно вођење и саветовање ученика и тим за маркетинг припремили су презентацију намењену ученицима осмог разреда, која промовише образовне профиле за предстојећи упис ученика првог разреда за школску 2020-2021. годину . 

Поводом седамнаест деценија постојања Економско-трговинске школе у Пожаревацу, новинарско-информатичка секција је уз помоћ наставника, педагога и управе припремила петнаесто електронско издање школског часописа „Нови хоризонти“ који приказује бројне активности из школског живота. 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content