2020-01-05T09:41:15+01:00 5. јануара, 2020. 09:41 |

Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица: Окренути потребама грађана

Годину за нама, када је у питању Општина Жагубица, обележили су напори општинског руководства на побољшању квалитета живота свих становника о чему сведоче инвестиције реализоване у сфери инфраструктуре као и постигнути договори о пројектима чији почетак предстоји на пролеће 2020. године.

Заменик председника Општине Предраг Ивковић истиче да је захваљујући доброј комуникацији са председником Србије Александром Вучићем и Владом Србије, Општина Жагубица ове године остварила изузетно важне пројекте.

НАЈВЕЋА УЛАГАЊА У ИНФРАСТРУКТУРУ

-Аплицирали смо за разне пројекте и већину конкурса смо прошли и добили средства која улажемо највише у инфраструктуру. За организовање Сабора „Врела Хомоља“ од Министарства за државну управу и локалну самоуправу добили смо око 3,5 милиона динара, а и Општина је издвојила део средстава за организацију ове најважније манифестације на нашем подручју. Од Министарства трговине добили смо 4 милиона динара за сређивање паркинга и платоа манастира Горњак, а завршена је и реконструкција зграде старе Месне заједнице у Крепољину која је претворена у вртић. Највећи део средстава за овај пројекат у износу од 10 милиона динара обезбедио је кабинет министаке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, а други део средстава Општина Жагубица. Наравно, скоро 10 одсто буџетских средстава сваке године одлази на бесплатан боравак деце у вртићима. Захваљујући изванредној комуникацији председника Општине Сафета Павловића са председником Републике Александром Вучићем, нашој локалној самоуправи су из буџетске резерве опредељена средства у висини од 18 милиона динара за куповину некадашње Фабрике одливака у Жагубици. Такође, добићемо средства за опремање и сређивање тих објеката величине 6.000 квадратних метара и онда ће тај простор бити понуђен страном инвеститору који ће упослити од 100 до 150 радника. То би економски покренуло пре свега10 насеља из горње регије која гравитирају око Жагубице, донекле зауставило одлив људи у иностранство и стабилизовало запосленост. Ових дана увелико се сређује објекат некадашње Јошаничко – вуковачке задруге издат предузетнику који намерава да отвори салу за прославе и направи смештајне капацитете. То је веома значајно, јер наша општина у туристичком погледу има шта да понуди, али нам недостају капацитети за смештај туриста. Поменуо бих и то да је једна фирма из Београда изразила заинтересованост за прераду камена – црног габра и по процени инвеститора биће то шанса за запошљавање 20 до 30 људи, каже Ивковић.

АУТОМ ДО СВАКОГ САЛАША

Предраг Ивковић

Више од 50 милиона динара ове године Општина је уложила у реконструкцију атарских и брдских путева, јер је циљ да се за четири године до сваког салаша стиже путничким возилом.

-Што се водоснабдевања тиче, са Канцеларијом за управљање јавним улагањима реализоваћемо велики пројекат реконструкције водовода за насеља Жагубица и Суви До. Изградићемо нову црпно – пумпну станицу са већим капацитетом, један нови базен од 500 кубика изнад изворишта Белосавац, други базен исте кубикаже између насеља Вуковац и Милатовац и један помоћни од 100 кубика за другу висинску зону у насељу Милатовац са свим припадајућим цевоводима. За прву фазу овог пројект, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима обезбеђена су средства у вредности од 2 милиона евра и реализацијом ове капиталне инвестиције сва насеља у општини ће у сваком моменту имати здраву пијаћу воду. Највероватније наредне године пустићемо у рад постројење за прераду отпадних вода у Жагубици, а затим и у Лазници и Крепољину, рекао је Ивковић.

Од 2013. године на подручју општине Жагубица у потпуности је реконструисано више од 10 домова културе. Ове године уређен је Дом културе у Сувом Долу, а следеће су на реду домови културе у Селишту и Сигама, где ће бити и одржана свечаност поводом Дана општине. У овој години преко програма ЕУПРО и УНОПС одобрена су 4 пројекта. Први у вредности 86.000 евра је реализован и односи се на климатизацију и грејање Дома здравља у Жагубици. За формирање географско-информационог система на нивоу општине добијено је 60.000 евра. Велики бенефит представља и реализација пројекта који у наредних 18 месеци омогућава бесплатну правну помоћ од стране Саветодавне службе за грађане. Четврти пројекат односи се на осавремењавање компјутерских система у Општинској управи и за то су издвојена 1,2 милиона динара.

                                  Приоритети буџета у 2020.

-Приликом доношења новог буџета руководили смо се потребама грађана. Поред финансирања боравка деце у вртићима и превоза грађана који је за њих бесплатан, наставићемо са социјалним давањима, стипендијна за ученије и студенте… Наравно, буџет има и развојну компоненту, настојаћемо да реализацијом бројних пројеката унапредимо  квалитет живота свих грађана, рекао је на крају разговора за „Реч народа“ заменик председника Општине Жагубица Предраг Ивковић.

ОБРАЗОВАЊЕ, ЗДРАВСТВО И СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА

-За здравствену заштиту издвајају се значајна средства како преко пројеката, тако и путем редовног буџетирања рада Дома здравља. У претходном периоду реконструисане су централне основне школе у складу са принципима енергетске ефикасности – извршена је обнова фасаде и комплетне столарије, а у појединим школама је замењена и кровна конструкција. У завршној фази је одборење пројеката за школе у Сигама и Близнаку, док ћемо за остала подручна одељења,уколико не прођемо на конкурсима, средства морати да издвојимо из буџета, каже Ивковић.

ТУРИЗАМ И ПОЉОПРИВРЕДА

Туризам је за жагубичку општину велика шанса за свеукупни развој због чега се туристичким потенцијалима овде поклања велики значај са акцентом на сеоски туризам и повећање смештајних капацитета.

Помоћ пољопривредницима укључена је кроз програм мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја.

-Општина финансира регрес за репродуктивни материјал за вештачко осемењавање, док Канцеларија за пољопривреду врши бесплатно матичење стоке и помаже грађанима у попуњавању свих формулара за остваривање подстицајних мера. У току је важан пројекат који треба да унапреди производњу хомољског меда. Пројекат „Увећање капацитета производње, прераде и пласмана хомољског меда“ спроводи Пчеларска задруга „Хомољемед“ која је добила 1.000 кошница са ројевима и пчеларску опрему за прераду меда. Овај пројекат је подржала Влада Србије са 15 милиона динара, а за то су средства издвојена и из буџета Општине, објаснио је Ивковић.

               Д.Динић