Пре годину дана у оквиру Градског одбора Српске напредне странке у Пожаревцу одржани су избори на коме је изабрано ново руководство ове политичке организације. За председника Градског одбора изабран је др Миодраг Степановић, док су за потпредседнике постављени Саша Павловић, Александар Јовановић и Анђелка Оташевић. Функцију секретара код пожаревачких напредњака обавља Бојан Динић. Од тренутка именовања настављено је са устаљеним активностима али и са појачаном праксом која се тиче разговора са грађанима. Све поменуто уз јасно спровођење програма Српске напредне странке довело је до тога да на недавним републичким изборима, одржаним 17. децембра, пожаревачки напредњаци освоје две хиљаде више гласова у односу на прошле изборе.

Др Миодраг Степановић

У САРАДЊИ СА ГРАЂАНИМА

Градски одбор СНС Пожаревац, са новим руководством, од самог почетка свог мандата интензивирао је активности, са тежњом да се за сва битнија питања око функционисања града Пожаревца у непосредном контакту консултује са што већим бројем чланова и грађана. Једна од првих активности била је обилазак свих месних одбора у Пожаревцу и Костолцу.

Поред тога, Градски одбор је наставио са спровођењем акција које иницирају сами чланови, а које се састоје у давању предлога ради уређења одређених локација, пружање помоћи породицама за које чланови сматрају да им је помоћ потребна.

– Српска напредна странка произилази из народа и она је део народа. Један од наших циљева је да подстакнемо грађански активизам и да покажемо да и појединачним иницијативама и акцијама грађани могу да донесу позитивне промене и самим тим да себи створе лепше окружење. Такође, инспирисани делима председника Републике Србије Александра Вучића, настојимо да увек будемо ту за све грађане којима је помоћ потребна.

Захвалан сам свим члановима који спроводе овакве акције и изузетно сам поносан када видим да се оне реализују. Понављам, људи су наша снага, рекао је на почетку разговора др Миодраг Степановић.

Пажњу јавности протеклих недеља у Пожаревцу привукло је представљање пројеката и решења за уређење појединих делова града.

Поменути пројекти и решења приказани су на друштвеним мрежама и на страницама Градског одбора СНС Пожаревац. Корисници друштвених мрежа позитивно су реаговали на ова решења, притом дајући сугестије шта би у њима можда могло још да се побољша, а такође су изнели и низ појединих нових градских локација које заслужују реновирање.

Како је истакао председник Градског одбора Српске напредне странке у Пожаревцу, др Миодраг Степановић велики удео у одабиру локација дошла су из сазнања и закључака која су настала у непосредном разговору са грађанима. Наиме, СНС као партија која је носилац власти у Пожаревцу одлучила се на овакав вид комуникације са грађанима и то је и у овом случају дало конкретне резултате.

– Пријеме грађана редовно организујемо. То је наша обавеза и са том праксом неће се престајати. Примера ради, од септембра месеца прошле године у страначким просторијама обавили смо 617 разговора са нашим суграђанима. У непосредној комуникацији, који смо имали ми, партијски функционери, као и носиоци извршне власти из наших редова у Градској управи, утврђен је низ потеза који Пожаревљани сматрају за приоритетне. Неки од њих били су везани за уређење појединих локација у граду и ми смо их са задовољством уважили, навео је др Степановић.

Галерија Милене Павловић Барили

НОВ ИЗЛЕД ГРАДА

Једна од локација за које је представљено идејно решење је и плато на Тргу Радомира Вујовића. Локација се налази на мање од 100 метара од Табачке чаршије, и као таква убраја се у уже градско језгро. Донета је одлука о избору пројектног бироа који ће урадити главни пројекат за извођење радова.

– Тренутни изглед овог простора није репрезентативан, а свакако да генерише велики број пролазника који у дужем или краћем времену тамо и бораве. Сада се на том простору налази мобилијар за децу, али смо ослушкујући Пожаревљане увидели да је заједнички закључак да то игралиште није адекватно. Величина самог платоа дозвољава и већу површину за најмлађе, али и простор за одрасле који би новим изгледом био достојан једног од значајнијих градских језгра, рекао је први човек пожаревачких „напредњака“ и додао да је слична ситуација и са дуго жељеним уређењем градског парка.

– Наш парк, због посебног значаја зграде Начелства по српску архитектуру, има велики потенцијал и зато његовом уређењу треба приступати са посебном пажњом према пројекту који је завршен. Не смемо нарушити његов првобитни изглед и постојећу геометрију, као и стабла и зеленило која су срце сваког парка. Ипак, сви ми Пожаревљани се радујемо тренутку када будемо привели крају његово уређење јер ће након тога, са недавно постављеном амбијенталном расветом на „градској кући“ бити свима нама за понос, рекао је др Миодраг Степановић истичући задовољство и недавним почетком партерног уређења просторне целине „Чикош“.

Тамо су након завршетка радова на замени постојеће и изградњи нове инфраструктуре ЈКП „Водовод и Канализација“, ЈП „Електродистрибуција“ и „Телеком Србија“, прошле седмице отпочели и финални радови на будућем омиљеном састајалишту грађана и гостију града.

– Чувена „Башта Чикош“ има посебан значај јер је у прошлим временима већ била важно место окупљања Пожаревљана и имала епитет боемске четврти. Једним делом смо желели да јој задржимо тај имиџ, али и да у нови „Чикош“ усмеримо кроз постављање мобилијара, усмеримо децу и омладину.

Трг Радомира Вујовића

Поред оснаживања неких ранијих градских места за окупљање, желимо да оформимо и нове. Пример тога је и намера градске власти да уреди простор око стамбеног комплекса у Улици Бојане Првуловић. Амбициозним пројектом, који ће бити завршен за месец дана,  жеља је да у том делу града оформимо велико дечије игралиште, кошаркашки терен, стазу за трчање и шетњу, али и летњу позорницу за неке будуће забавне и културно – уметничке програме. Када већ говоримо о култури и уметности, недавно је и на 45. Међународном сајму туризма представљен нацрт будућег изгледа комплекса Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу. То је још једна од целина за коју су наши грађани пожелели да добије адекватан изглед, али и капацитет, узевши у обзир да ће реновирањем изложбеног дела бити омогућено да посетиоци одједном виде 300 њених дела, закључио је председник ГрО СНС Пожаревац, др Миодраг Степановић и додао:

Централна градска пијаца Круг је изузетно важна за све Пожаревљане и крајње је време да се она уреди и модернизује. Пожаревац заслужује да има савремено уређену пијацу, која нуди боље услове и за продавце и за купце. Пројекат је завршен и он је израђен у сарадњи са Регионалним заводом за заштиту споменика. План је да његова реализација крене у току године. Савремена пијаца Круг савршено ће се уклопити амбијенталну целину, коју ће са њом чинити градски парк и репрезентативна зграда Начелства. По завршетку пијаце Круг приступићемо сређивању и изградњи пијаце Пионирски трг, за коју такође постоји идејно решење. Она ће сигуран сам у многоме олакшати и омогућити свим нашим суграђанима из тог дела Пожаревца квалитетнију куповину, а самим тим и свакодневницу. Морам да истакнем да ћемо  у случају изградњи пијаца Круг и Пионирски трг водити рачуна о свим људима који раде у оквиру истих. Они неће ни на који начин бити оштећени. Током реализације поменутих пројеката њима ће бити омогућено да несметано обављају своју делатност, закључио је др Степановић.

Улица Бојане Првуловић

По његовим речима овакав тренд модернизације и сређивања градског језгра, али и свих села које гравитирају на територији града Пожаревца наставиће се и у годинама које су пред нама. Како каже, грађани Пожаревца и Костолца, са припадајућим селима заслужују лепше, квалитетније, функционалније и модерније окружење. Све поменуто и у наредном периоду биће мисија за коју ће се борити Градски одбор Српске напредне странке Пожаревац.

Нов изглед пијаце
Реконструкција парка

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content