2020-04-07T09:43:05+02:00 7. априла, 2020. 09:43 |

Председник Општине Кучево Владимир Стојановић: Заједно смо најјачи

ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ КУЧЕВО ВЛАДИМИРА СТОЈАНОВИЋА

С обзиром на то да је пред нама неколико најтежих недеља, условљених појавом корона вируса (Covid 19), председник Општине Кучево Владимир Стојановић се ових дана обратио суграђанима, како каже, не само као председник ове локалне самоуправе, већ и  као пријатељ:

– Свестан да је новонастала ситуација изазвала велике промене у животима свих нас, као и да тражи велико пожртвовање и одрицање, осећам потребу да нагласим неколико важних ствари у овом тренутку.

– Kао лидер општине Kучево, сносим највећу одговорност за то да општинска управа функционише најбоље што може у овој ситуацији како бисмо обезбедили што боље услове за живот. Kао што и сами знате, системи у свим сферама друштва тренутно раде веома отежано, не само код нас, већ и у другим земљама. Но, упркос томе, дајемо и даћемо све од себе како бисмо вам се нашли на услузи и помогли вам, наводи Стојановић, и наставља:

– С тим у вези, и нама је потребна ваша помоћ, кроз поштовање законских уредби насталих у ванредном стању у земљи – полицијског часа, ношења заштитних маски, безбедне удаљености од других особа, као и оних других, људских норми, као што су пружање помоћи онима којима је потребна, а највише старим и болесним лицима.

УЗАЈАМНА ПОМОЋ И ПОШТОВАЊЕ

„Чињеница је да наша општина има доста људи који живе у иностранству те су и они део великог броја који се вратио у земљу пре месец дана, управо због страха од корона вируса. Небитно је да ли су дошли из Италије, Аустрије, Немачке, Француске.., то је наш народ. Ово је њихова земља. Свађе и расправе око тога зашто су се вратили баш сада су непотребне, јер је свима нама сада потребна мирна глава и разборитост, стреса већ имамо и превише у животу. Они су се забринули за своје здравље, ми за своје, и заједно ћемо много боље и лакше да превазиђемо овај период – међусобним поштовањем, наглашава Стојановић, и додаје:

– Искористићу ову прилику да се јавно захвалим свима који су у првим редовима и несебично су ставили себе у корист друштва, било да су то медицинари, полицајци, војници, продавци, шалтерски радници, волонтери. Свако од њих понаособ заслужује наше поштовање. Захвалио бих се и свим осталим грађанима за велику одговорност и дисциплину коју показују откако је уведено ванредно стање, а који самим тим доприносе чињеници да је здравстена ситуација по питању корона вируса у нашој општини за сада добра. Надам се да ће тако и остати.

-Надам се да ћемо из ове лоше ситуације извући неке поуке. Највећа од њих је заједништво. Јер, као што смо прошли кроз многе недаће, тако ћемо проћи и кроз ову. Чека нас будућност. Ми бирамо да ли ћемо само критиковати, кукати и жалити се како ништа није добро или ћемо се заједнички договорити и вредно радити на изградњи бољег живота у општини Kучево“, наглашава председник Општине Кучево Владимир Стојановић.

– Не треба на све гледати црно. Видим око себе како се комшије и пријатељи међусобно помажу, пружају помоћ и непознатим људима, носе храну и друге потрепштине нашим старијим и болесним суграђанима, јављају једни другима када и где је шта стигло од потребне робе, поклањају маску и пар рукавица вишка, кило брашна, паковање квасца. Такође, много више времена проводимо са породицом, деца нам уче како технологија и интернет могу бити употребљени и у корисне сврхе, кроз учење и рад.

– Свесни смо потенцијала наше општине. Ова ситуација показала је чињеницу коју смо заборавили – важност сељака, важност пољопривреде. Треба искористити плодну земљу и природне лепоте наше општине – воћарство, повртарство, сточарство, шумарство, наше пећине, златоносна река Пек. Никако не смемо сметнути с ума нашу културу и уметност. Имамо Хомољске мотиве, Жанкине дане, Фестеф. Све је то потенцијал за развој туризма. Поред Жанке Стокић, Стевана Раичковића, Драгана Kецмана, који нису више са нама, имамо и велики број уметника из свих сфера уметности који су, попут сељака, неправедно скрајнути и постављени на најниже место у друштву. Јер, сељак храни тело, уметник храни душу. Покушаћемо да обновимо и индустријуску производњу по највишим еколошким стандардима. Kорона вирус нам је и то донео – важност подизања еколошке свести и дигиталне писмености. Желимо да вратимо наше људе овде и да доведемо друге из свих крајева Србије. Желимо да нам се рађају деца. Јер, на крају крајева, све што учинимо сада је легат који ћемо оставити њима. Остајте ми живи и здрави, поручује први човек кучевачке општине Владимир Стојановић.

Р. Н.