У години за нама, на територији Општине Жабари, фокус је био на путној инфраструктури, односно, асфалтираним улицама. Према речима председника Општине Јована Лукића, 2022. године остварени су и други планирани циљеви.

Тако је на основу Програма обнове и унапређења објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, средствима из развојне помоћи у укупној вредности од скоро 29 милиона динара, потпуно је реконструисана зграда Центра за социјални рад у Жабарима.

 • Започете су и активности на Пројекту „Чиста Србија“ који се рализује преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са кинеском компанијом SRBS на изградњи 76 километара канализационе мреже, као и израда техничке документације за реконструкцију водоводне мреже у насељима Влашки До, Александровац, Симићево и Жабари у дужини од 27.000 метара.
Јован Лукић
 • Од великог значаја је и што смо завршили модернизацију система јавне расвете применом лед технологије и потписали уговоре: о суфинансирању мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова са Министарством рударства и енергетике укупне вредности 6 милиона динара и о извођењу радова на асфалтирању локалних путева у Александровцу са Министарством без портфеља надлежним за унапређење развоја недовољно развијених општина у износу од око 5 милиона динара, каже Лукић и додаје да су ове године, одређена средства за радове на локалу, осим из Републике издвајана и из општинског буџета:
 • Ту се пре свега мисли на средства за израду елабората, санацију атарских путева за потребе изворишта у Ореовици и Симићеву, куповину материјала, опреме и извођење радова на водоизворишту у Влашком Долу, за реконструкцију пропуста у Сибници и Породину и уређење канала у Симићеву, летње и зимско одржавање локалних путева, за санацију кишне канализације у Улици 9. септембар у Жабарима као и за поплочавање пешачке стазе и опремање мобилијаром простора испред Дома културе у Влашком Долу. Укупно за све то из буџета Општине ангажовано је око 17,5 милиона динара.

                                               САРАДЊА СА МИНИСТАРСТВИМА

Почетком ове године  потписан је уговор са министром без портфеља задуженим за унапређење развоја недовољно развојених општина Новицом Тончевим о изградњи помоћног објекта – свлачионице на фудбалском терену у Влашком Долу у износу од око 6 милиона динара, а из буџета Општине издвојено је око 9 милиона за ограду и трибине. Радови на овим објектима су у току.

Од осталих радова председник помиње постављање табли са називима улица и кућних бројева, зашта су средства обезбеђена из буџета и делом од Министарства за државну управу и локану самоуправу.

 • Завршили смо и асфалтирање улица у насељима Влашки До, Симићево, Жабари и Витежево као и уређење тротоара у насељу Александровац у вредности око 26 милиона динара. Асфалт су добиле и улице у насељима Витежево, Породин, Брзоходе и Точка. Општину је то коштало око 17 милиона динара. Издвајања из буџета било је и за потребе израде пројектно-техничке документације и елабората као и за извођење грађевинских радова на текућем одржавању бетонских пропуста и отклањању штетних последица елементарних непогода. За летње одржавање путева у насељима Витежево, Александровац, Тићевац, Кочетин и Сибница, равнање и насипање локалних путева у насељу Породин као и пута Тићевац – Врбница, набавку, транспорт и постављање саобраћајних знакова, из буџета општине је издвојено око 12 милиона динара, наводи наш саговорник.

 • Осим што се градила путна инфраструктура, извођени су радови и на објектима у школама, здравству, у сфери социјалне заштити. У ОШ „Херој Роса Трифуновић“ у Александровцу санирани су чворови и постављена заштитна ограда на школском игралишту у издвојеном одељењу у Влашком Долу, а у издвојеном одељењу у Миријеву саниран је кров на згради школе.

 • У ОШ „Дуде Јовић“ у Жабарима замењена су два котла за централно грејање, урађена је санација ђачке кухиње у издвојеном одељењу у Породину, набављно је 10 рачунара за информатичке кабинете, редовно је вршено инвестиционо одржавање и побољшавање услова за рад у свих 8 објеката школе.  У току је израда пројекта санације игралишта у матичној школи. 

 • Мислило се и на најмлађе, предшколце па је тако у ПУ „Моравски цвет“ у Жабарима и вртићу „Пчелица“ у Александровцу, уз помоћ локалне самоуправе набављена стручна литература за рад, дидактичка средства и играчке за све узрасте. Извршене су и текуће поправке на санитарним чворима, обављено кречење просторија и фарбање столарије, уређена је унутрашњост простора у објектима „Моравски цвет“ у Жабарима и „Пчелица“ у Александровцу.

 • Поменућу и то да је у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Предшколска установа укључена у пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Републици Србији“, а преко Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Општине Жабари набављена је опрема за кухињу и два вешераја у вредности око 9 милиона динара, каже председник Лукић.

РЕНДГЕН АПАРАТИ И САНИТЕТСКА ВОЗИЛА

Што се здравствене заштите тиче, Дом здравља Жабари је у оквиру пројекта „Хитан одговор Републике Србије на ковид 19“ од Министарства здравља добио комплетно опремљено санитетско возило и једно возило за превоз пацијената на хемодијализу.

Такође, средствима Министарства здравља у току је комплетна адаптација рендген кабинета и набавка рендген апарата. Уређена је и опремљена зелена површина испред Дома здравља  и набављен лабораторијски микроскоп, у више наврата локална самоуправа донирала је опрему и апарате за Ковид амбуланту у Александровцу, а у сарадњи са компанијом Дунав и локалном самоуправом обезбеђена су средства за набавку Лед расвете у службама лабораторијске дијагностике, здравствене заштите жена и стоматолошке заштите деце и одраслих.

Радило се доста и у области социјалне заштите где су обезбеђена средства за даљи рад Службе помоћи у кући одраслим и старим лицима у вредности од око 9 милиона динара. Ову услугу користи преко 100 одраслих и старих особа у насељима Витежево, Породин, Жабари, Четереже, Брзоходе, Сибница, Симићево, Ореовица, Александровац, Влашки До, Миријево и Тићевац.

Осим бриге о старима Општина посвећује пажњу и деци. 

 • За свако рођено дете локална самоуправа исплаћује 25.000 динара, а преко Савета за безбедност саобраћаја обезбеђена су бесплатна ауто седишта. Сви ученици од 1. до 4. разреда имају бесплатну ужину, бесплатан превоз обезбеђен је за све ученике основних и средњих школа који путују у Свилајнац, Велику Плану и Пожаревац.
 • Прваци добијају поклоне на почетку, а одлични ученици, вуковци, ђаци генерације и победници на разним такмичењима награде на крају године. Од ове године обезбеђени су бесплатни уџбеници за све прваке, а редовна је и материјална помоћ породицама ученика и студената, каже председник који на наше питање: „Колико Општина брине о спорту одговара да је у протекле три године за функционисање спортских организација издвојен 31 милион и да се преко Спортског савеза редовно финансирају такмичења спортских клубова и донира спортска опрема.

                                                        ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ

Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ институција је позната и ван граница жабарске општине. Годинама успешно афирмише културно-уметничко стваралаштво и негује традицију овога краја. У сарадњи са културно-уметничким друштвима, школама, прешколском установом, црквом и месним заједницама, под покровитељством Општине организатор је бројних манифестација.

 • То су „Сабор народног стваралаштва“ у Жабарима, „Петровдански сабор“ у Витежеву, „Тројички сабор“ у Влашком Долу, „Илиндански сабор“ у Симићеву, „Играј, певај Србијо“ у Породину, „Србијански вез“ у Четережу, „Пантелејмонски дани“ у Александровцу, „Ореовачка шетња“ у Ореовици. „Четерешко прело“ је наша највећа манифестације, ове године организована је 19. пут.
 • Имали смо две приредбе такмичарског карактера: Смотру фолклорних ансамбала села Србије за Браничевски и Подунавски округ у Симићеву и „Видовдански сабор хароникаша“ у Сибници. Пригодним програмом обележено је 20. година манифестације „Дани Војислава Илића Млађег“, а у оквиру превенције вршњачког насиља угостили смо глумицу Наду Блам и професора Жарка Требјешанина. Центар за културу је ове године објавио први конкурс „Завичајно звоно професора Вучковића“ за најбољу завичајну песму и причу, сазнајемо од председника Јована Лукића који нас је на крају разговора подсетио да Туристичка организација и Народна библиотека „Проф. др Александар Ивић“ и ове године организују дружење деце са Деда Мразом. За све основце од 1. до 4. разреда, предшколце из вртића „Моравски цвет“ и кориснике Удружењу „Кључ“ обезбеђени су новогодишњи поклони.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content