Пожаревачки градски парламент током дванаест месеци 2022. године заседао је чак једанаест пута, у просеку једном месечно. Председник Скупштине града Предраг Мијатовић задовољан је радом законодавне власти и најављује одређене новине у функционисању локалног парламента. Решен је да скупштински рад додатно унапреди, свестан да можда неће баш све ићи планираном путањом. Циљ је, каже, да Пожаревац постане још боље место за живот грађана.

Предраг Мијатовић

-Заседање градске Скупштине усаглашено је са радом извршне власти која законодавној доставља предлоге одлука, решења и извештаја на усвајање. Посла има много, а то се може видети и кроз број одржаних седница током године. У 2022. Скупштина је кроз једанаест заседања усвојила 240 докумената. Све ово доказ је добре сарадње и координације између законодавне и извршне власти које раде у интересу свих грађана. Овај ритам пратићемо и током 2023. године. Бројни су пројекти започети, неки су завршени, а некима тек предстоји реализација. Много је изазова пред нама, зато је важно да Град настави да се креће у овом правцу и у будућем периоду, рекао је Мијатовић осврнувши се овом приликом на неке од одлука које је Скупштина усвојила у овој години.

                                                                   НОВИ ОБЈЕКТИ

Између осталог Мијатовић је подсетио  на прибављање зграде Дома војске у јавну својину Града Пожаревца. Реч је о објекту у Улици Воје Дулића у Пожаревцу. Зграда има велики културни значај и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе.

Након што је Град купио зграду некадашње Комерцијалне банке у Улици Моше Пијаде у Пожаревцу, Скупштина је ове године донела одлуку да у овај простор усели јавна комунална предузећа „Водовод и канализација“ и „Комуналне службе“. Обзиром да је зграда смештена у центру града, грађанима ће одређене услуге ових предузећа од сада бити доступније.

-Измењена је и одлука о остваривању права на накнаду за вантелесну оплодњу, у оквиру које је износ новчаних средстава увећан, а ту су и још неке додатне погодности за парове који желе да се остваре у улози родитеља. Не могу изоставити ни Локални акциони план за унапређење родне равноправности 2022 – 2024, напоменуо је Мијатовић.

Град је током 2022. Добио нове спортске објекте, а Парламент је усвојио одлуку о именовању Градског фудбалског стадиона по српском лекару, фудбалеру и истакнутом фудбалском раднику др Михајлу Андрејевићу Андрејки. Такође, одлучено је да се нови атлетски стадион назове „Професор Јово Будимир“, по врсном тренеру атлетике, а помоћни терен Тренажни центар „Велибор Васовић“, по познатом фудбалеру, рођеном у Пожаревцу. Ови спортски радници значајна су имена наше историје, а Град се за све што су током свог рада учинили за ову земљу и град у области спорта, на симболичан начин одужио.

Један од стратешких докумената свакако је Одлука од изради плана детаљне регулације за изградњу соларне и ветроелектране на територији Града Пожаревца.

Према речима председника Скупштине, струја се сматра једним од највреднијих ресурса, имајући у виду све изазове и тренутна дешавања у свету.

-Град подржава једну овакву активност и значи му да на својој територији може да прикупи додатну количину енергије која ће доста значити нашим грађанима. Важно је и због тога што ће Град на конту овог пројекта убирати и одређену новчану накнаду. Бенефити су вишеструки, нагласио је Мијатовић.

                                              ДОБРА САРАДЊА СА ОДБОРНИЦИМА

Председник пожаревачког локалног парламента је досадашњу сарадњу са одборницима оценио као изузетно добру. Како је рекао, трудио се да омогући свима да искажу своје мишљење, упуте похвалу и  критику на одређену тему током седнице.

– Мој задатак је да све одборнике третирам на исти начин, било да је реч о представницима владајуће већине или опозиције. Важно је да сви подједнако могу да заступају интересе грађана, занемарујући притом којој политичкој партији припадају. Као и у сваком другом послу, тако и у овом увек се нађе неки изузетак, међутим посао председника Скупштине је да седницу води према пословнику, у фер и коректном међусобном односу. Сматрам да смо ми као представници парламента први који би требало да будемо пример грађанима. Такав однос са одборницима градио сам у претходне две године, то ћу чинити и убудуће, нагласио је Мијатовић.

                                          УНАПРЕЂЕН ЕЛЕКТРОНСКИ СИСТЕМ ГЛАСАЊА

Од 2017. године у скупштинској сали функционише електронски систем гласања. Обзиром да су на овом пољу у последње време постојали извесни проблеми у функционисању, на предлог председника Скупштине извршена је додатна анализа, на основу које је утврђено да одређени делови електронског система не функционишу.

– С тим у вези, усвојена је и одлука о измени пословника Скупштине. Ово је важно, јер је рад електронског система јасно дефинисан у пословнику. Свака измена у раду електронског система, била она и најмања, мора да прати и измену пословника. Морам да напоменем да су за кратко време сви проблеми били отклоњени, а током тестирања утврђено је да систем добро функционише, рекао је председник Скупштине који је овом приликом најавио измену скупштинског пословника који је у примени последње четири године.

Овај принцип рада знатно олакшава и омогућава несметани рад како Скупштини, тако и техничким лицима и представницима Службе за скупштинске и послове Градског већа.

                                                                                                                                                              М. П.  

Share.

Comments are closed.

Skip to content