2019-11-02T15:25:03+01:00 2. новембра, 2019. 15:25 |

Председник Скупштине града угостио грчку делегацију

Грци из Ираклије, Јањине и са Лефкаде ових дана бораве у Пожаревцу. Након наступа културно уметничких друштава и  српско-грчке вечери њих је, у свечаним салонима Начелства, угостио председник пожаревачке Скупштине  Бојан Илић.

Овом приликом  гости и домаћини истакли су традиционално пријатељство два народа и вековну подршку коју пружају  једни другима. Илић је подсетио на активности Удружења српско-грчког пријатељства „Риста Колоњас“ из Пожаревца, као и феномен блискости два народа које повезују заједничка вера и близина земаља.

-Уверен сам да би Срби волели Грке и Грци Србе и да су на различитим странама планете и различитих верских убеђења. Сматрам да је за нашу блискост највише заслужан темперамент који делимо, љубав према животу и људима који се, као и ми, радују пријатељу и желе да се осећа као код куће, рекао је председник Скупштине Града и додао да се нада да су они који годинама уназад посећују Пожаревац приметили да се град променио у позитивном смислу.

-Исто као што Пожаревац желимо да учинимо бољим за живот наших суграђана у њему, желимо да га учинимо атрактивним за оне који долазе да виде његове лепоте и туристичке атракције, додао је.

Испред  Друштва српско – грчког пријатељства „Риста Колоњас“ госте из Грчке поздравио је историчар Мирољуб Манојловић. Он је истакао да је ово Друштво, које постоји већ 25 година, настало као потреба и израз вековног пријатељства два народа.  Манојловић је подсетио на заједничку балканску историју Срба и Грка у борби  против вековних непријатеља.

-У Грчкој се налазе бројна подсећања на страдања српског народа током Првог светског рата. Не можемо заборавити Крф, Плаву гробницу на Виду и Зејтинлик у Солуну. Духовни корени српског народа везују се за Свету Гору и манастир Хиландар, рекао је Манојловић и додао да има намере да се пријатељство између две земље прошири.

Исту жељу у Пожаревцу су изразили председник  Друштва грчко- српског пријатељства,   градоначелник Ираклије Јоргос  Куцакис  и донатор Друштва „Риста Колоњас“ др Петар Стануцевић.

                                                                                                                                                   Т.Р.С.

Фото:В.Милић