2019-11-13T10:27:24+01:00 13. новембра, 2019. 10:26 |

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЛАСТА“: Четири године успешног рада

Предшколска установа Ласта у Голупцу почела је са радом у фебруару 1983. године са једном предшколском групом и три запослена радника. Вртић Ласта прилагођен је предшколском узрасту и опремљен одговарајућим намештајем, играчкама, дидактичким материјалом, аудио-визуелним средствима, мултимедијом. Чињеница да је бела куга у значајној мери присутна у општини Голубац, није утицала на смањење броја деце у Установи. Напротив, број заинтересованих родитеља који желе да се њихова деца играју, друже, социјализују и уче је растао.

Велика елементарна непогода која је погодила Голубац у мају 2015. године, уништила је објекат два и на истом месту у сарадњи са локалном самоуправом и донаторима саграђен је нови, већи и квалитетнији објекат на спрат површине 207,12 метара квадратних. На спрату је уређен вишенаменски простор који се користи као играоница.

Миодраг Милојевић и др Небојша Мијовић

– Општина је обезбедила средства за нову опрему за две васпитне групе и играоницу која располаже лоптама, обручевима, чуњевима, клупицама, струњачама, трамболином, кошевима и мини головима који су мобилни и који нам служе и за активности у дворишту вртића. Средином јуна месеца 2018. године, одвијали су се радови на изради и постављању заштите за радијаторе, поправку дечијих справа у дворишту и поправку и фарбање дечијих столица и столова на терасама установе, нагласила је директорка ове Предшколске установе Милена Ђурђевић.

У погледу материјалне опремљености, Установа данас располаже најсавременијим средствима, како дидактичким тако и средствима информационе технологије што у великој мери доприноси још успешнијој реализацији васпитно – образовног рада.
Поред санитарних просторија, паралелно су се одвијали молерски радови, како би се обновио простор за боравак деце у радним собама.Такође, кречењем је била обухваћена и кухиња за припремање хране, као и сви ходници и оставе. Средином априла набављен је додатни мобилијар на отвореном простору. Замењени су сви итисони у радним собама у којима бораве деца. Сређен је и канцеларијски и архивски простор комплетном заменом подова и ормара. Набављене су играчке за све васпитне групе.
Прошле године овај нови објекат отворили су председник општине Голубац др Небојша Мијовић и директор Предузећа ,,Иван Милутиновић’’ из Београда Миодраг Милојевић.

– Ове године завршени су радови на санацији крова, вредност радова је 183 хиљаде динара, а ова средства обезбедила је из буџета општина Голубац. Радило се на демонтажи старе кровне конструкције постављањем плоча преко кровне грађе и пародифузионе водонепропусне фолије преко плоча.

Упорношћу и залагањем колектива и уз велику помоћ локалне самоуправе, родитеља, спонзора и донатора протеклих година побољшана је материјално – техничка основа и услови за боравак деце а самим тим и интересовање родитеља за услуге боравка малишана.