Организовано васпитање и образовање у граду Пожаревцу има традицију дугу 109 година.

Петнаестог маја 1911. године, са радом је отпочело прво пожаревачко Забавиште, које је уједно била прва предшколска установа за васпитање и образовање деце.

У почетку Забавиште је похађало тринаесторо малишана из угледних пожаревачких породица. Данас ПУ „Љубица Вребалов“ остварује своју делатност у 10 објеката, односно у 91 васпитној групи и једној групи у пожаревачкој Општој болници, са више од 2.000 уписане деце.

Знатно ширење мреже предшколских објеката, развојем организованог облика рада са децом предшколског узраста, почело је 1969. године. Од 23. септембра 1971. године, Предшколска установа у Пожаревцу носи име по народном хероју „Љубица Вребалов“.


 Тања Лончар

Директорка Тања Лончар истакла је да је ПУ кроз век постојања, непрекидно проширивала своје капацитете, усавршавала делатност, трудећи се да остварује квалитет који подразумева високе стандарде.

Данас смо једна велика породица. На свој 109. рођендан имамо 11 вртића у свом саставу, 2.100 уписане деце и око 300 запослених који брину о најмлађим суграђанима. Овај рођендан, због специфичне ситуације у којој смо се ненадано нашли, не обележавамо на планирани начин, али другачији вид обележавања ни најмање не умањује значај нашег постојања и рада. Дан оснивања обележићемо радно, са значајно смањеним бројем деце, али и очекивањем пораста њиховог броја, како се мере буду ублажавале. Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу настојаће да се у овом даљем раду првенствено руководи најбољим интересима детета. Трудићемо се да наставимо добру сарадњу са родитељима, као и неговање добрих и квалитетних односа са локалном самоуправом без чије подршке наш рад засигурно не би био у овој мери квалитетан, рекла је Лончар.

 

Током свих ових година, из пожаревачких вртића су у живот закорачиле многе генерације предшколаца који су понели најлепше успомене на своје васпитаче и вртићко доба.

Визија је да у годинама које долазе вртићи постану доступни сваком детету у граду и селима и тиме услуге Предшколске установе учини доступним свакој породици, настојећи да квалитет рада приближи највишим стандардима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content