2020-06-23T10:09:09+02:00 17. јуна, 2020. 12:14 |

За здраво и безбедно одрастање

 

У склопу Предшколске установе „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу, која брине о више од 2.200 малишана са територије града, успешно ради једанаест вртићких објеката. Циљ ове установе је да деца одрастају у здравој и безбедној средини, да буду припремљени за школско доба и даљи живот, али и да им време проведено у вртићу остане у најлепшем сећању.   


Нова топлотна пумпа у Бубамаpи

Према речима директорке ПУ „Љубица Вребалов“ Тање Лончар, у развој ове установе, у претходне четири године, директно су улагале како републичке институције, тако и локална самоуправа.

Једна од већих инвестиција, реализована прошле године односи се на инсталацију топлотне пумпе по систему вода – ваздух, у вртићу Бубамара. Вредност ових радова је око 11 милиона динара. У овом објекту је  у претходне четири године, за куповину лож уља, из градског буџета уложено око 8,5 милиона динара. Реализацијом пројекта, како је рекла, из употребе је елиминисано грејање на течно гориво које није било економски исплативо, а такође смањена је и потрошња електричне енергије.

 

Балонијада крајем јуна

Завршетак боравка у вртићима веома је важан предшколцима који на јесен полазе у први разред основне школе. Зато ће се традиционална завршна манифестација „Балонијада“, крајем јуна, организовати, али у нешто другачијем светлу.

ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ 53 МИЛИОНА

Ове године, у плану је да се у вртићу „Бубамара“ уради фасада, обзиром да објекат потиче још из времена постојања „Моравке“, како се некада ова зграда и звала.

Током 2019. град Пожаревац је за капиталне инвестиције у Предшколској установи издвојио 53 милиона динара. Лончар напомиње да се подједнако улаже како у пожаревачке, тако и у костолачки вртић.

Реконструкција крова у вртићу „Мајски цвет“

-Осврнула бих се на реконструкцију кровова у вртићима „Мајски цвет“ у Kостолцу, „Бамби“ и „Лептирић“ у Пожаревцу. Ово из разлога, јер су кровови на овим објектима били у доста лошем стању и прокишњавали су. Издвојила бих и радове на санацији и адаптацији мокрих чворова у објектима „Пчелица“ и „Полетарац“. Ова јавна набавка обухватала је комплетну замену водоводних и канализационих инсталација, постављање нових подних и зидних плочица и купатилске керамике. Постављено је око 1.300 квадрата плочица у ходницима и кухињи, рекла је директорка ПУ „Љубица Вребалов“ и додала:

Реконструисан кров у вртићу „Бамби“

-У плану је реконструкција објекта „Бамби“, међутим с обзиром на то да је зграда под заштитом Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву, прво морамо добити сагласност надлежних како бисмо започели радове. Желимо да фасаду мало освежимо, без икаквих промена изгледа објекта. Подсетићу да је „Бамби“ задужбина нашег донатора Милутина Обрадовића и зато се трудимо да овај објекат очувамо. Ове године обновили смо унутрашњи простор вртића, као и простор који се користи за састанке и едукацију запослених. Не желимо да наше донаторе заборавимо. Зато се трудимо да у овај објекат улажемо, обнављамо га и на тај начин чинимо да наши задужбинари вечно живе, истакла је Лончар.

Уз сагласност града Пожаревца, ПУ „Љубица Вребалов“ је у септембру прошле године, у вртићу „Душко Радовић“ отворила још једну мешовиту јаслену групу и запослила два васпитача. Тиме је обезбеђено двадесетак места за децу узраста од 1-3 године. Намера руководства Предшколске установе је да и у вртићу „Даница Радосављевић“ оформи још једну вртићку групу.

ОБНОВА НАМЕШТАЈА, УРЕЂЕЊЕ ДВОРИШТА…

Обновљен намештај у већини објеката

У већини објеката у граду Пожаревцу обновљен је намештај. Завршена је јавна набавка за дечије кревете који ће бити усмерени ка свим објектима, осим ка вртићима „Душко Радовић и „Даница Радосављевић“, јер су релативно нови.

У претходном периоду доста се радило на уређењу дворишта вртића. Захваљујући Шумској управи која је донирала велики број садница, Предшколска установа је озелењавала ове просторе, а интересантно је да је на пример у објекту „Душко Радовић“ направљена башта са органским зачинским биљем о којој брину малишани вртића. Оно што следи је уређење и набавка мобилијара за објекте „Мајски цвет“, „Душко Радовић“ и „Невен“.

 

Сарадња са приватним вртићима

-Завршен је конкурс за пријем малишана у вртиће, резултати су објављени 12. јуна. Капацитети у објектима не мењају се годинама уназад, међутим, олакшавајућа околност је та што смо са локалном самоуправом и субвенционисаним вртићима потписали уговоре о сарадњи. Родитељи који желе, могу децу да упишу у приватан вртић, рекла је Лончар.

САРАДЊА СА УСТАНОВАМА, ОРГАНИЗАЦИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА

ПУ „Љубица Вребалов“ остварила је одличну сарадњу са образовним, културним и спортским установама. По први пут, малишани су ове године, у центру града, заједно са својим васпитачима, организовали манифестацију под називом „Дечија Српска нова година“.

-Надовезаћу се на зимски период и празнично расположење у оквиру кога смо поводом новогодишњих празника, у сарадњи са локалном самоуправом доделили пакетиће за све малишане Предшколске установе. Укупна вредност поклона је 6 милиона динара, истакла је Лончар. Она је такође напоменула да је визија установе да вртићи буду доступни како деци у граду, тако и у сеоским срединама у којима је за сада оформљено 15 вртићких група.