Градска организација Удружења потомака ратника 1912 – 1920. У Пожаревцу припремила је 1. августа увече у Музичкој школи промоцију своја два издања, петог броја часописа „Браничевски светионик“ и књиге „Арад 1914 – 1918, некад и сад“.

Часопис „Браничевски светионик“ и Удружење потомака, рекао је на промоцији последњег издања књижевник Милисав Миленковић, непрекидно листа историју и подсећа на догађаје који су обележили то доба.

Историчар, др Мирољуб Манојловић је представљајући пети број часописа навео да је посвећен не само афирмацији Удружења потомака већ и личностима које су обележиле Први светски рат и 1917. годину као и догађаје чија годишњица заслужује да буде обележена. У том контексту др Манојловић је подсетио да је 1217. створена прва српска држава краљевске лозе Немањића, а да је 1817. године у историју нову независне српске државе уткана најскупља српска глава посечена у Радовањском лугу – Карађорђева.

Поводом стопедесетогодишњице смрти кнеза Михаила Обереновића, о њему пише главни уредник часописа Новица Савић.

Текст Наде Петровић посвећен је Војводи Радомиру Путнику, начелнику Генералтштаба српске војске који је преминуо пре сто година – 1917.

О потписивању Крфске декларације 1917. године  којом је створена основа за будућу државу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, у „Браничевском светионику“ је писао др Мирољуб Манојловић, док је стогодишњици смрти два велика српска песника, Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса своје текстове посветио Милисав Миленковић. За књигу  „Арад некад и сад“ пише низ аутора, а теме су везане за логор у Румунији у коме су били интернирани Срби, углавном са овог подручја током Првог светског рата.

У програму, који је приређен на промоцији „Браничевског светионика“ наступала је професорка соло певања Марта Благојевић, а стихове су говорили Драгиша Живадинивић и Војкан Ивковић.

Читајте у новинама “Реч народа”.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content