Уз присуство менаџмента 12 болница региона, у Општој болници Пожаревац  одржан је трећи Медицински семинар у оквиру Interreg IPA Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, чији је основни циљ решавање једног од главних изазова у здравству – борбе против карцинома. Том приликом присутни су се упознали са софтвером за препознавање говора у медицини, који је потпуно интегрисан са болничким информационим системом и који ће повећати продуктивност медицинског извештавања и до 70 одсто.

            Вршилац дужности директора Опште болнице Пожаревац др Данко Николић је нагласио да захваљујући прекограничној сарадњи са Румунијом и у координацији са Министарством здравља, 12 болница које учествују у пројекту добиће овај софтвер који ће умногоме побољшати услове рада. Реч је о „Global Speech“ платформи која пружа професионалну технологију интелегентне интерпретације говора и омогућава изузетну прецизност у разумевању природног језика.

            -Медицински радници који врше снимања на скенерима и магнетима моћи ће директно преко спикерфона диктирати податке који ће аутоматски бити забележени у компјутеру, и у истом тренутку подаци могу бити доступни другим установама које су заинтересоване за тог пацијента. То значи да Министарство здравља и 12 болница из региона моћи ће да учествују у прегледању снимака и дијагностици и овај апарат ће омогућити и мањим центрима који немају довољно стручњака да директно проследе своје налазе на консултације у веће центре. Што се тиче пројекта адаптације и санације нове болнице успешно реализујемо све фазе, спровели смо тендере око надзора, изабрали извођаче  и очекујемо веома брзо почетак радова,  истакао је др Николић.

            Примарна намена овакве технологије је да убрза и унапреди медицинско извештавање, док истовремено нуди високу флексибилност за прилагођавање индивидуалним потребама. Платформа снима и бележи информације из људског говора, исте аутоматски обрађује, обликује и структуира у медицинске налазе. Продуктивност коју ова медицинска технологија доноси се највише огледа кроз повећање продуктивности одељења за транскрипцију. Поред „Global Speech“ софтвера, свих 12 болница региона, које су део програма прекограничне сарадње биће међусобно повезане кроз платформу, што ће лекарима додатно бити од значаја, јер ће им омогућити да размењују снимке, информације и искуства у раду са пацијентима, а све како би изабрали најбољу терапијску стратегију. Како би се обезбедила потпуна функционалност имплементације ове медицинске иновације, све болнице ће добити одговарајуће хардвере.

            -Конкретно приликом вршења дијагностике на дигиталном апарату снимак се бележи на серверима и ови системи омогућавају похрањивање података у много дужем временском периоду. Друга предност је та, што квалитет дигиталног снимка на дијагностичким мониторима је далеко изнад филма који је коришћен до сада. То значи да су већи детаљи, могућност прецизног мерења самог снимка у тренутку анализе… Такође,  све болнице које учествују у овом програму, могу буквално истог тренутка када се направи снимак да имају приступ подацима и анализе обаве директно у јединственом систему, шти умногоме убрзава процедуру дијагностиковања и самим тим и каснијег лечења, казао је информатичар Опште болнице Марко Васиљевић.

                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content