Истинске Глумачке свечаности

У званичној конкуренцији пет представа – Свечано отварање 30.марта – Низ пратећих програма –

У Пожаревцу је  одржана конфенерција за јавност на којој су представљене наступајуће Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ које ће се од 30.марта до 4. априла одржати у граду под Чачалицом. О XXIII манифестацији у част нашем прослављеном суграђанину и великом глумцу говорили су Драги Ивић, директор Центра за културу и уметнички директор Фестивала, Слободан Боба Степић, заменик председника Уметничког савета Фестивала као и селектор др Миливије Млађеновић.

– Већ двадесеттрећу годину као град Пожаревац не дозвољава да се активира онај сунђер који је сањао Миливоје Живановић, како брише његово дело. Глумац чијој се уметности дивио Жан Пол Сартр, а коју је обликовало дубоко уживљавање, еруптивна емоционалност у градњи ликова, биће оживљена у игри даровитих савремених глумаца. Биће то истинске Глумачке свечаности, истакао је овом приликом Млађеновић.

Како је најављено, прве вечери Свечаности, у петак 30.марта, на великој сцени Центра за културу Пожаревац представиће се „Звездара театар“ Пекићевом „Корешподенцијом“ у режији Горчина Стојановића. Сутрадан ће се пред публиком и стручним жиријем наћи чланови „Атељеа 212“ комадом „Моја ти“ Олге Димитријевић а у редитељској поставци Александре Милавић Дејвис, док је недеља 1. април резервисана за представу „Аника и њена времена“ чији је драмски предложак списатељица и редитељка Ана Ђорђевић нашла у приповеткама нашег нобеловца Ива Андрића. „Кад би Сомбор био Холивуд“ ауторски је пројекат Кокана Младеновића кога ће извести глумци Народног позоришта Сомбор, док је последња у низу такмичарских представа и данас атрактивна црнохуморна Нушићева гротеска „Ожалошћена породица“ коју под редитељском палицом изводи ансамбл Народног позоришта у Београду.

У част награђених, последње вечери Глумачких свечаности биће изведена представа Београдског драмског позоришта „Црна кутија“. Како је најављено, и овогодишње Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ биће пропраћене низом пратећих програма, као и једном дечијом представом.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content