2018-12-10T14:20:13+01:00 10. децембра, 2018. 14:20 |

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ И ДЕМОКРАТИЈА“

У пожаревачкој Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ представљена је књига „Јавне библиотеке и демократија“, аутора др Весне Црногорац, коју је објавила Издавачка кућа „Клио“ у овиру Едиције „Б Плус“. Ова едиција се бави савременим делима из области библиотекарства и информационих наука.

Системска разрада модела које јавна библиотека може применити у циљу одговорног и релевантног ангажмана у свакодневном животу своје заједнице у слободном приступу информацијама од јавног значаја – тема је овога рада.

Према речима аутора др Весне Црногорац књига суштински говори о некој будућој визији народних градских библиотека, које би могле бити средишно место или приступна станица за грађане, где могу доћи до разних информација, а посебно до информација од јавног значаја.

Значај добро и правовремено информисаног грађанина као кључног чиниоца демократског друштва представља полазиште идеје о савременој библиотеци као „приступној тачки за локалне службе“. Тиме јавна библиотека у 21. веку гради свој нови идентитет као друштвено одговорна установа у којој се остварује социјална правда.

-Када је реч о књизи „Јавне библиотеке и демократија“ имамо две врло значајне речи које нас упућују на то шта можемо као читаоци очекивати. Они који су професионални читаоци очекују да у овој књизи пронађу нешто што их упућује на који начин библиотека постаје установа која омогућава једну врсту развоја свих демократских процеса у друштву. Библиотека има једну врсту амортизационог утицаја на те процесе, да ствара једно окружење у којима сви они који буду унутар библиотечког система имају могућност да дођу до информација које их охрабрују у њиховим намерама и развијају друштвене процесе који омогућавају развој друштва и његову кохезију, рекао је Зоран Хамовић, директор и главни уредник Издавачке куће „Клио“.

Декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић истиче да је библиотекарство нешто много више од струке, једна озбиљна професија нарочито у друштву које претендује да буде информатичко друштво.

-Ово је једна сјајна књига за будуће студенте која им показује шта је то смисао, суштина или језгро одговорности библиотекара као професије данас и која показује једну једноставну, али истину до које је на први поглед само лако доћи. Бавити се библиотекама, заправо значи бавити се демократијом и људском слободом, закључио је др Вучковић.

Д.Динић