На несвакидашње занимљив начин у уторак, 28. маја, Пожаревљанима је представљена књига „Школомери” Ненада Ж. Милошевића. Са аутором, професором српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији разговарала је Јелена Чобић Станисављевић, док су промоцију одликовали интеракција и сценски комад који је сликовито дочарао Милошевићеву књигу.

У малој сали Центра за културу говорило се о међуљудским односима у школи и ван ње, породици, теми хранитељства, проблемима у комуникацији, унутрашњим променама и сазревању деце и одраслих, а дискутовало се уз музику Парног ваљка. Разговор о „Школомеру“ заокружен је асоцијацијама на нове и измишљене речи из књиге, које су одраз савремене комуникације међу младима, али и потреба да се искаже један нов свет у коме се дете осећа сигурно и слободно. Тако се говорило о Смешкурсу, Збрљанису, Рушиони и Бла-бла-бласовима, у чему су помоћ пружили и ликови из књиге оживљени на сцени (Дуња, Кристина, Јакша и Михајло).

                                     Јелена Чобић Станисављевић и Ненад Ж. Милошевић    /Фото Тијана Станковић/

Драмолет су извели ученици Пожаревачке гимназије Богдан Траиловић, Момчило Одаџић, Маша Додеровић и Тијана Станковић. Музичким тачкама вече су обогатили Душан Радовановић Ђорђе Баљак, Никола Радовановић, Растко Симеоновић и Михаило Нонковић. Сценографију је креирала професорка ликовне културе Катарина Вукашиновић.

Роман „Школомери“ објавили су АСоглас издаваштво из Зворника и Институт за дечју књижевност из Београда. Уз ово дело, Ненад Ж. Милошевић је аутор дечјег романа „Рино Стар и Мордаксов сан“ (2006) и збирки песама: „Девет страна света“ (2020), „Сонети свемира“ (2020), „Буквар снохватица (2021) и „Небески дечак(2023).

Промоцију су организовали Народна библиотека „Илија М. Петровић” и Центар за културу Пожаревац.

Влада Винкић

Фото: Тијана Станковић

Share.
Leave A Reply

Skip to content