2018-11-24T12:20:56+01:00 24. новембра, 2018. 12:20 |

ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА „ПОД ПАКЛЕНОМ ПЕСМА“ ГОЛУБА ЈАШОВИЋА: Песник тврдих и опорих стихова

         Голуб Јашовић

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ била је у четвртак домаћин промоције збирке Голуба Јашовића „Под Пакленом песма“ коју су представили проф. др Зоран Павловић, Славица Јовановић, песникиња и професорка књижевности и Ана Дудаш, песникиња.Професор Павловић је говорио о илузивно-алузивном односу сублимираном у истини живота као и егзистенцијалној разноликости човека и жене, наглашавајући да логос песме није конституисан од истине реалитета живота, већ од њеног сна да дохвати жељу живота:

 – Жеља песме и жеља човека, који постаје њен песник, остају у вечном току времена. Примаоца песме дозивали су да он освоји њихову слободу. недохватљива пробуђена материја песничког сна није могла да дохвати моћ и снагу песничке интуиције, истакао је овом приликом др Павловић.

Уважена песникиња Ана Дудаш, под утиском Јашовићевог дела нагласила је:

 – Надахнут љубављу према ЊОЈ, будног духа, усковитланом душевном снагом, испевао је песме које превазилазе просторне и временске границе оплемењујући смисао бивства. Овај нов поетски круг узлет је у неспознате небеске висине са којих Голуб убира светлице за све таме које су га разлагале, за сваки страдални тренутак његовог завичаја отварајући нове духовне просторе, врела надахнућа из којих ће бити из руку самарићанке напајан.

Славица Јовановић истиче да је Јашовић песник модерног израза и проседеа и да као и многи песници пореклом са Косова и Метохије и он у поезији ревитализује митско и архетипско и многе културолошке слојеве свога поднебља.

                                             Ана Дудаш, Голуб Јашовић, Славица Јовановић и Зоран Павловић

– У знаку зрачног мушког принципа, аутор је песник тврдих и опорих стихова, чијом поезијом још језде и Милош и Лазар и укрштају се у судбоносној и крстоносној епизоди наше историје. У његовим песма живе многе легенде и предања, али и антропоними и топоними из ономастикона Топлице и Метохије којима се у свом научноистраживачком раду бави, рекла је између осталог Јовановић.

Стихове Голуба Јашовића, актуелног добитника књижевне награде „Србољуб Митић“, доктора филолошких наука,  редовног професора Филозофског факултета у Косовској Митровици и сарадника Института за српски језик САНУ, читали су Тијана Милосављевић и Немања Павловски ученици Пожаревачке гимназије.

В.В.