По окончању још акције превентивних прегледа у оквиру које су  грађани могли да обаве  интернистичке, офталмолошке и лабораторијске прегледе (тумор маркере штитасте жлезде и тестиса), посетили смо Општу болницу Пожаревац и разговарали са директором др Данком Николићем од кога смо добили податке о броју прегледаних грађана, али и самом значају овакве врсте прегледа. У Општој болници Пожаревац, 240 пацијената је лабораторијски прегледано (очекују се резултати), интернистичким прегледима, ЕКГ снимању и мерењу крвног притиска повргло се 125 особа (9 здравствено неосигураних), а офталмолошким 147 лица (10 здравствено неосигураних).

Акцију превентивних прегледа на подручју Браничевског округа прошле недеље спровео је и Дом здравља Велико Градиште, у коме је реализовано 12 интернистичких прегледа и 10 офталмолошких. Овој активности се прикључило и Кучево, у чијој је здравственој установи обављено 9 интернистичких прегледа.

По речима директора пожаревачке Опште болнице др Данка Николића, у односу на прву акцију, број прегледаних грађана је овога пута знатно повећан.Наиме,у првој акцији је учествовало 70, а у последњој око 490 грађана.

-Важно је да грађани схвате колико су превентивни прегледи важни за њихово опште здравствено стање, за благовремено дијагностиковање евентуалних болести које су излечиве уколико се открију на време. Ова акција је и иницирана од стране Министарства здравља са тим циљем. Евидентно је да су у порасту многе болести, нарочито малигне и дијабетес, а ништа мање не заостају ни кардиоваскуларна обољења. Инфаркти се веома често јављајуи код млађих људи. Током свих ових месеци у којима је организована акција, у болници је превентивне  прегледе обавило око 2.500 пацијената, а у домовима здравља Пожаревац, Костолац, Велико Градиште, Кучево, Голубац и Мало Црниће више од 4.000 грађана. Тамо где је било потребно, пацијенти су упућивани специјалистима на даљи третман. Дијагностиковано је неколико случајева карцинома простате, карцинома на дебелом цреву и плућима и сви оболели ушли су у редовну процедуру лечења, нагласио је др Николић, који је још једном позвао грађане, првенствено онебез здравственог осигурања, да искористе прилику и путем бесплатних превентивних прегледа који се организују месечно, учине нешто за своје здравље.

Николић је похвалио здравствене раднике и остале запослене у болници који улажу максималне напоре и одговорно реализују сваку акцију бесплатних прегледа грађана.

 

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content