2021-03-09T08:32:15+01:00 9. марта, 2021. 08:32 |

Прегледи за прваке у општини Жагубица

До почетка уписа у први разред основних школа остало је још месец дана. Пре уписа, што је законска обавеза, свако дете се води на систематски преглед код педијатра. Прегледи будућих првака у општини Жагубица ове године се раде само у Дому здравља у Жагубици јер се амбуланта у Крепољину тренутно реконструише.О прегледу првака начелница Одељења педијатрије Дома здравља  Жагубица, Весна Миловановић каже:
– Систематске прегледе обављамо као и сваке године у марту и априлу. Сви будући прваци долазе у одређеном термину у Службу за заштиту деце у Жагубици. Тако морамо да радимо док се не заврши адаптација амбуланте у Крепољину. Због тога нека деца морају са родитељима да пређу раздаљину до 30 километара да би стигла у Жагубицу на преглед.

Термини прегледа се заказују унапред и деци се проверава крвна слика вађењем крви из прста, ради се ЕКГ, офталмолошки и стоматолошки преглед. Обавезни су и прегледи код физијатра, ОРЛ специјалисте и логопеда, каже др Миловановић и додаје:

-Како у Дому здравља нема тих специјалиста, они се ангажује са стране да би се прегледи обавили. После прегледа ми урадимо извештаје и шаљемо их преко портала е Упис директно у школу тако да родитељи не треба да брину. Њихова је обавеза да после обављеног систематског прегледа дете одведу код педагога у школу на разговор.

У први разред у општини Жагубица школске 2021 / 2022 уписује се 70 првака, 48 из Жагубице и околних села, а 22 из Крепољина и околине.