Чланови Драмског студија Центра за културу Пожаревац, донели су у свој град прегршт признања, што је био повод да се у овој културној институцији организује конференција за новинаре на којој су уз информације о успеху, јавности представљене и активности које ће се до краја месеца одвијати на културној сцени. Александар Лукић организатор програма Центра за културу, најављујући учеснике, упознао је новинаре да су на II Међународном фестивалу дечијег драмског стваралаштва „Моравски цветић“ одржаном у Трстенику, најмлађи пожаревачки глумци остварили вансеријски успех комадом  „Кирија“ Бранислава Нушића, што је итекакав подстрек за даљи рад.

– Утисци су фантастични, а сам жири је био затечен јер смо се представили једним озбиљним, драмским текстом Бранислава Нушића, који нико до сада није поставио на начин како смо га ми поставили. Иако се текст налази у читанци за пети разред основних школа, осетио сам обиљност дела и решио да са овом младом екипом драму поставим на сцену, рекао је Слободан Боба Степић, редитељ комада. – Иначе, глумци су имали ту слободу и могућност да импровизују текст, јер је он у суштини спесифичан, што се очигледно веома повољно одразило на реализацију пројекта.

Василије Радосављевић је од стране стручног жирија освојио главну награду за улогу Дете четири.

– До сада сам глумио само једном на фестивалу у школи и могу да кажем да је ово моја прва велика улога, каже Василије. – Како сам представу „Кирија“ играо неколико пута нисам имао трему, али морам да кажем како сам током припрема морао да измишљам највећи део текста. Наиме, моја улога је била таква да све време маштам, од лепе хране до непостојећег света – Златере, и у помоћ другара из позоришта у томе сам и успео!

На Фестивалу у Трстенику специјалну награду за улогу Дете два добила је  Теодора Вујовић:

– Када су се премијера и такмичење приближили, пробе имамо сваки дан, тако да сам одмах из школе долазила на пробе или са пробе ишла у школу, али – нисам попустила ни на сцени ни у школи, каже Теодора. –  Текст и улога ми нисту били тешки, и веома ми је драго за освојену награду, али да није било подршке другара и редитеља Бобе, пут до признања био би тежи.

– Глумом се бавим од трећег разреда основне школе, а ова улога је била највећа коју сам остварио до сада, рекао је Стефан Милојевић који је на Фестивалу у Трстенику освојио диплому најбољи глумац представе за ролу Најстаријег сина. –  Представу „Кирија“ смо приремали јако дуго,  од октобра месеца,  било је напорно, али је временом све дошло на своје место.

Награда за кореографију припала је Катарини Петровић која је уз овај важан задатак у представи играла Дете два:

– Имајући у виду да нисам имала прилику да радим  кореографију, доста ми је помогло то што сам се бавила балетом. Било ми је задовољство да припремим кореографију за „Кирију“, али без остатка групе и Бобе Степића, сигурно је да не бих урадила овако успешно.

Била је ово прилика да се директорка Центра за културу Галина Перић јавно захвали најмлађим пожаревачким глумцима и редитељу комада Степићу за успех у Трстенику. Госпођа Перић се осврнула и на наступе Аматерског позоришта „Миливоје Живановић“ које током априла има више гостовања широм Србије и посебне честитке упутила глумцу  Бојану Николићу који је претходне вечери на Смотри у Костолцу освојио Плакету “Жељко Каран” за улогу Просјака у комаду „Чудо у Шаргану“ . Такође, она је најавила и остале активности ове културне институције које ће се одвијати до краја месеца, међу којима је и аудиција за дувачки оркестар.

Вреди поменути да ће се чланови Драмског студија Центра за културу Пожаревац 20. априла „Киријом“ представити на 13. Смотри сценског стваралаштва деце Браничевског округа у у Великом Градишту.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content